Londonisse tahetakse rajada alaline «surmakohvik»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Maailma erinevates paikades avatakse igal kuul mitmeid pop-up «surmakohvikuid», kuid Ühendkuningriigi pealinnas Londonis tahetakse avada nüüd üks selline alaline.

Surmateema on lääne heaoluühiskondades seni tabu, kuid selliste kohvikute abil tahetakse piire laiendada ja inimesi sel teemal diskuteerima panna, kirjutab Huffington Post.

Pop-up «surmakohvikute» liikumine sai alguse Suurbritanniast  põhjusel, et inimesed on tüdinenud pidevast nooruse rõhutamisest, tavapärase vananemise põlgamisest ning surmakartusest. Tahetakse minna tagasi iidsete kultuuride juurde, kus surma peeti elu tähtsaks osaks.

Selliseid surmateemalisi kohvitamisi-jutuajamisi viiakse läbi nii kohvikutes, kultuurikeskustest ja isegi inimeste kodudes. Jutu juures juuakse kohvi ja teed ning süüakse kooke ja saiakesi.

Teemad on seinast seina: suremisest raske haiguse tõttu kuni eluni teispoolsuses. Teemad on kõik seotud surma ja suremisega.

Idee sai alguse 2011. aastal Londonist, kus nüüdseks on olnud üle 2400 «surmakohviku».

Nüüd plaanib grupp ettevõtjaid rajada Londoni kesklinna alalise «surmakohviku». See oleks oma põhimõttelt tavaline kohvik, kus pakutakse süüa ja juua, kuid toimuvad ka loengud, seminarid ja avalikud diskussioonid surma teemal. Seal korraldatakse ka kontserte ja loetakse ette kirjandusteoseid.

Kohviku loomiseks on ühisrahastamise projekti raames juba kogutud 18 000 naela. Tähtaeg on 19. detsember, milleks soovitakse saada 250 000 naela.

«Selle kohviku eesmärk on olla kogukonna keskus ja selle loomisel võivad kõik, kes soovivad oma õla alla panna. Surmast rääkimine on loomulik,» sõnas üks selle kohviku asutajatest, ameeriklanna Lizzy Miles.

Ühendkuningriigis ja USAs läbi viidud uuringud näitasid, et tänapäeva heaoluühiskondades on surmast rääkimine tabu, seda ei taha teha isegi mitte  isikud, kes on sellega otseselt seotud – arstid, advokaadid, matusebüroo töötajad ja sotsiaaltöötajad.

Neli aastat tagasi lõi Londonis esimese «surmakohviku» Jon Underwood, kes on nüüd permanentse kohviku üks rajajaid.

Tema sõnul on nüüdisinimesed eemaldunud põlisrahvastele omastest uskumustest surma kohta ning neid uskumusi ja arusaamu tuleb uuesti tutvustada.

Underwood lisas, et «cafés mortels» idee käis esmakordselt välja sotsioloog Bernard Crettaz, kes tegi sellise Šveitsis juba 2004. aastal. Hiljem korraldas Crettaz neid ka Prantsusmaal aja Belgias. See idee on nüüdseks jõudnud sellistesse riikidesse nagu Kreeka, Hiina ja Senegal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles