Juustust võib sõltuvusse jääda

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

USA Michigani ülikooli teadlaste sõnul võib juust olla sõltuvust tekitav nagu narkootikumid.

Uurimine näitas, et piimatooted, kaasa arvatud juust käivitavad aju opioidretseptorid, mis mängivad sõltuvuse tekkel rolli, edastab Daily Mail.

USA teadlased keskendusid oma uuringus toiduainetele, mis võivad olla «toidumaailma narkootikumid».

Ilmnes, et pitsa on maailma üks enam sõltuvust tekitav toit ja just selle tõttu, et selle peal on juustu.

«Rasv on just see aine, mille järgi hakatakse igatsema. Seda isegi juhul, kui ei ole tekkinud klassikalist toidusõltuvust. Juustus ja piimatoodetes on rasva,» selgitas uuringu üks autoreid Erica Schulte.

Teadlaste sõnul mängivad juustusõltuvuse tekkel rolli kasomorfiinid, mis tekivad piimavalgu ehk kaseiini puuduliku lõhustumise tagajärjel.

«Kasomorfiinid on need, mis mõjutavad dopamiiniretseptoreid ja käivitavad sõltuvuse,» selgitasid uurijad.

Kaseiinid moodustavad lehmapiima valkudest 80 protsenti. Kuna juustu toodetakse suurest piimakogusest, siis on juustus ka märgatavalt kaseiini.

Uurimine on näidanud, et keskmiselt söövad inimesed umbes 15 kilogrammi juustu aastas.

Toitumisteadlaste sõnul on tänapäeval toidusõltuvus kergelt tekkima, kuna toitu on väga palju ja inimeste tahtejõud väike.

«Kõik sõltuvused, olgu selleks siis toidu-, narko-, suitsetamise- või seksisõltuvus, on põhijoontelt samad. Sõltlased vajavad heaoluks aina suuremaid koguseid. Keha- ja ajukeemia muutus on see, mis paneb ühest või teisest asjast sõltuma,» selgitas psühholoog Claus Voegele.

Uurijate sõnul sõltub sõltuvuse teke mitmest aspektist ning lisaks juustule ja pitsale on veel mitmeid toite, mis on samuti sõltuvust tekitavad, sõltuvat ainest, mis sõltuvuse käivitab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles