Elu24 Live - külas käis Soome kultusbänd Dingo!

, Elu24 peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Neljapäeval, 22. oktoobril kell 12 käis Elu24 Live`is külas Soome kultusbänd Dingo!

Foto: hitfm.fin

Dingo on rokkansambel Soomest, mis tegutseb alates aastast 1982.

Dingo tuntuimad laulud on «Autiotalo», «Kirjoitan», «Levoton Tuhkimo», «Sinä ja Minä», «Nahkatakkinen tyttö», «Pyhä Klaani», «Perjantai», «Rio Ohoi» ja «Musta leski». Ansambel on müünud Soomes üle 500 000 heliplaadi.

Suurimat edu nautis ansambel aastatel 1984–1986, mil Soomet tabas nn «dingomaania».

Foto: hitfm.fin

1980ndad

Dingo loodi aastal 1982. Läbi erinevate etappide jõudis see oma püsiva line-up`ini, kui salvestati demo, mis saadeti paljudele plaadifirmadele, teiste seas ka Finnlevy ja Poko Rekords. Poko Rekords loobus demost, kuid hiljem levis kuulujutt, et demo sattus «kogemata» nn valesse sahtlisse. Bänd suutis vaid ühe lauluga veenda aga hoopis plaadifirmat Finnlevy. See laul oli «Hölmöläisten Laiva», millele hiljem lisandus ka lugu «Sina ja Minä».

Dingo salvestas oma esimese albumi «Nimeni on Dingo» ning alles seejärel hakkas andma ka live kontserte. Album müüs hämmastavalt hästi. Samas jäi Dingo siiski teise tollase tuntud Soome bändi Yö varju, kes muuseas oli samuti tuule tiibadesse saanud Pori linnakesest nagu Dingogi. 

Album «Nimeni on Dingo» vallutas siiski üsna pea esikoha ning pani pika puuga ära ka number üks Soome bändile Yö. Täistabamusteks said albumid: «Sinä ja Minä», «Levoton Tuhkimo», «Lakatut Varpaankynnet» ja «Pistoolisankari».

Foto: hitfm.fin

Saabus suur edu ja tulid ka tulikuumad fännid. Dingost sai teismeliste tüdrukute märg unenägu.

Fännid karjusid ja nutsid kontserditel suurest õnnest. Eriti suuur fännide hord oli blondil lauljal Neumannil.

1984. aasta lõpus ilmus Dingol singel «Autiotalo», mis tõusis välgukiirusel mängitavamaks looks kõigis Soome raadiojaamades. Singel vallutas esikoha kõikvõimalikes edetabelites. Bänd nautis sõnuseletamatut kuulsust. Dingo ei olnudki enam pelgalt tiinekate lemmik, seda kuulasid ka teismeliste emad ja isad, vanavanematest rääkimata. Dingo seilas oma kuulsuse laineharjal.

Foto: hitfm.fin

Uus album ilmus aastal 1985. Selleks ajaks oli Dingo välja teeninud nii kuldse, kui ka teemant albumite tiitli, mis tähendas tollal, et albumit oli müüdud üle 50 000 eksemplari. «Kerjäläisten Valtakunta» ületas kõik ootused. See album jäi Soomes number üheks neljaks kuuks ja seda müüdi lõpuks üle 190 000 eksemplari.

Edetabelitesse jõudsid kõik albumi lood. Dingost sai kõigi aegade number üks kõigis pea kõigis valdkondades, millest võis und näha: staaristaatus, müük, meedia raugematu tähelepanu ning loomulikult ka mõjutaja ning legend Soome rockmuusika ajaloos.

Foto: hitfm.fin

1984 oli «dingomaania» aasta.

See polnud enam küsimus pelgalt rokkmuusikas, tegu oli sotsioloogiliselt huvitava nähtusega, mida oli võimatu defineerida. Dingo ei olnud pelgalt bänd, vaid temast sai ka bränd. Noored võtsid eeskuju bändiliikmete riietumisstiilist, soengutest tavadest. Ansambli liikmed olid TV-programmide põhimagnetiks ning iganädalased ajakirjade kaanestaarid. Edu oli uskumatu.

Foto: hitfm.fin

Mingil hetkel otsustas bändi juhtfiguur Neumann filosoofilistel kaalutlustel teadlikult vältida avalikku tähelepanu ja eemalduda nn staaristaatusest. Tehti ringreise välismaal, lemmikkohaks sai mõneks ajaks Iirimaa. 

Novembris 1985 ilmus bändil uus album. Muusika kõlas tuttavalt ja ehedalt ning oli ikka veel vana hea Neumann. Uus album oli taas number üks ka raadiojaamades.

Foto: hitfm.fin

Peale 1986. aastat lendasid Soomes orbiidile juba uued staarmuusikud, teiste seas Bogart Co, Eppu Normaali jpt. Samal aastal ilmus Dingol uus album «Pyhä Klaani», kuid see ei osutunud enam nii edukaks, kui varasemad albumid.

Foto: hitfm.fin

Lood albumilt «Pyhä Klaani»: «Koulukapina», «Kreivin Sõrmus» ja «Suru Tahtoo Sua» olid siiski ka raadiohitid. «Pyhä Klaani» sai ka number üheks, kuid müük oli 80 000 eksemplari, mis oli bändi jaoks suur pettumus. Muutunud Neumann, tema muusikaline stiil ja eriti lüürika, ei meeldinud kõigile.

Dingo tegi veel ühe ponnistuse. Nad tahtsid avaldada loo «Autiotalo» inglise keelse versiooni ning teha sellele ka video. Ingliskeelsed «Autiotalo» ja «Kirjoitan» polnud kahjuks edukad väljaspool Soomet.

Singel «Juhannustanssit», mis ilmus aastal 1986 jaanipäeva paiku, oli küll vana metsik rocki lugu, ent kriitikud ega ka publik ei võtnud seda erilise aplausiga vastu. Sellele vaatamata oli Dingo Soomes ülipopulaarne bänd, keda oodati esinema igasse Soome linna. Fännid olid šokeeritud, kui Dingo 1986. aasta talvel laiali läks.

Vahetusid mängijad ning Dingo asemel sai tuule tiibadesse uus bänd nimega SEX. Selle tähelend jäi oodatust lühemaks ning koosseis läks üsna pea laiali.

Aasta 1990.

Dingo sai taas kokku ning aastatel 1990-1991ilmus album «Tuhkimotarina». Aastal 1993 ühendas bänd jõud, et salvestada uus laul, mis lisati järgmisele kogumikplaadile «Sinä ja Minä». Sündis ka uus laul nimega «Reede».

1994. aasta kevadel salvestati täiesti uus stuudioalbum «Via Finlandia». Populaarseimateks lugudeks albumilt said «Elämäni Sankari» ja «Nähdään Taas». Dingo ka läks tuurile kuulsa muusiku Pave Maijaneniga klaviatuuridel. Ja taas tuli  üllatus, et Dingo loobub koostööst ja läheb laiali. «Via Finlandiat» müüdi kümnetes tuhandetes.

2000ndad

Dingo avaldab uue materjali peale 11 aastat. 2005. aasta juunis ilmus uus singel «Musta Leski» ja sama nime all ilmus aasta lõpus ka terve album.

Dingo on endiselt aktiivne. Bändis on endiselt nii Neumann, kui ka teine bändi asutaja ja liige Eve, kes moodustavad ka nn bändi tuumiku. Uus koosseis annab täna kontserte üle terve Soome. Nende esinemised on hämmastav kombinatsioon nostalgiast, ajaloost ning tänapäevasest suurepärasest Dingo-materjalist.

Foto: hitfm.fin

Legendaarne Dingo käis külas Elu24 Live`s neljapäeval, 22. oktoobril.

Nendega puhus juttu Elu24 peatoimetaja Anu Saagim. Vaata järele, mis saates toimus!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles