Austria tänavatel tohib sõita hõljukrulaga

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

«Back to the Future» (Tagasi tulevikku) filmidest tuntud hõljukrula loomine on üsna algstaadiumis, kuid Austria transpordiministeerium teatas, et selle sõidukiga tohib tänavatel sõita.

Ministeerium tegi oma avalduse vaid päev varem, kui 1989. aasta filmis «Back to the Future II» minnakse tänasesse päev ehk 21. oktoobrisse 2015, edastab The Local.

Teates seisab, et hõljukrula on võrdne rulaga ja esimest saab kasutada paikades, kus rulaga sõitmine on lubatud.

Lisati, et hõljukrula kohta teavitati, kuna kodanikel tekkis selle kasutamise kohta küsimusi.

Hõljukrula kohta käivad kitsendused on, et selle kasutajad ei tohi ohustada jalakäijaid ega autoliiklust.

Austria transpordiministeeriumi teatel võidakse tulevikus hõljukrulade kohta kehtestada veel reegleid, kui need sõiduvahendid töötavad näiteks rakettidel.

Hõljukrula kasutajal peab olema ka lennuameti luba ja piloodi tunnistus ning vees kasutamiseks eraldi luba.

Mitu põlvkonda noori ja insenere on unistanud hõljukrulast, kuid masstootmises seda veel ei ole.

Autofirma Lexus teatas sel kevadel, et neil on valminud hõljukrula prototüüp. Samuti tegeleb selle arendamisega USAs Californias asuv tehnoloogiafirma Hendo, mille hõljukrula töötab magnetlevitatsioonil.

Spordikaupade tootja Nike teatas, et töötavad välja jalatseid, millel on ise kinniminevad palead ja osad, nagu neid oli näha  «Back to the Future» ühel peategelasel Marty McFlyl (Michael J. Fox).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles