Rootsi «Hitler» on valmis migrantidele peavarju pakkuma

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põgenikud, kes on majutatud Stockholmi ühte ööklubisse
Põgenikud, kes on majutatud Stockholmi ühte ööklubisse Foto: SCANPIX

Põhja-Rootsis elav mees, kes peab oma iidoliks natsi-Saksamaa diktaatorit Adolf Hitlerit ja on osalenud neonatside migrantidevastases väljaastumistes, vastas Rootsi migratsiooniameti üleskutsele, et ta on valmis sisserändajatele peavarju pakkuma.

Euroopa sisserändekriisiga on sel aastal ka Rootsi jõudnud palju sõjapõgenikke ja migrante, kelle majutamisega on tekkinud raskusi, edastab The Local.

Migratsiooniamet pöördus nüüd rootslaste, nii eraisikute kui firmade poole palvega, kas keegi saab pakkuda migrantidele talveks peavarju.

Migratsiooniametile tegi üllatava pakkumise mees, keda tuntakse kui neonatsi ja Hitleri pooldajat.

Meediaallikad ei ole avalikustanud selle mehe nime, kuid on teada, et ta on 50. eluaastates. Ta teatas, et avab Põhja-Rootsis Västerbottenis, kus ta ise elab, kolm põgenikekeskust.

Firmaomanikust neonatsi sõnul pöördusid ametnikud tema poole abipalvega ja ta sai aru, et põgenikele eluasemeid pakkudes saab ta kasu.

«Kui kohalik võimuesindaja minuga esmalt kontakteerus, ütlesin konkreetselt «ei», kuna põgenike abistamine on minu arusaamde ja poliitiliste vaadetega vastuolus. Teatasin, et ma ei tegele heategevusega,» meenutas mees.

Siis sai ta teada, et temaga samasuguste vaadetega ehk asüülitaotlejate vastased on migrantide majutamisega korralikku raha teeninud.

Migratsiooniameti teatel nad kaaluvad mehe pakkumist luua Põhja-Rootsi migrantidekeskusi.

Rootsis on juba mõnda aega arutatud teemal, kui eetiline on, et firmad ja eraisikud teenivad sisserändajate majutamise arvelt.

Rootsis majutatakse sisserännanuid mitmetesse paikadesse, kaasa arvatud suletud koolidesse, võimlatesse, spordihallidesse, ööklubidesse ja teatritesse.

Lõuna-Rootsis Lundis avati pagulastele esimene telklaager, milles on magamiskohad 375 põgenikule.

Rootsi migratsiooniamet teatas möödunud nädalal, et sel aastal on asüülitaotluse esitanud 86 223 sisserändajat. Eelmine rekord pärineb 1992. aastast, kui esitas asüülitaotluse 84 016 inimest. Siis olid põgenikud enamjaolt Bosniast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles