Rohkem puid, vähem kuritegevust?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rohkem puid, vähem kuritegevust?
Rohkem puid, vähem kuritegevust? Foto: SCANPIX

USA metsaameti uuring näitas, et puud mitte ainult ei paranda linnaõhku, vaid võivad aidata ka kuritegevust vähendada.

Uuringu raportis seisab, et mida rohkem on rohealasid ja parke, seda vähem on linnas kuritegevust, kirjutab Discovery News.

Samas leidsid uurijad ka vastuolu - madalakasvuliste puude-põõsastega eramajadega rajoone seostatakse kõrge kuritegevusega.

Uurijate arvates tekitavad maja juures suuremad puud alateadliku assotsiatsiooni, et selle maja elanikud on valvsamad. Madalad puud-põõsad aga võimaldavad kurjategijatel end vajadusel varjata.

Uuringu aluseks on 2005 – 2007 Oregoni osariigis Portlandis aset leidnud 413 kuritegeliku sissemurdmise ja vandalismi juhtumi kohta tehtud politseiraportit. Kokku murti sisse 2813 eramajja.

Uuringus võeti arvesse ka haljastust ja seda, kas piirkonnas oli ärisid ja lõbustusasutusi nagu restorane ja baare.

Uuringut juhtinud Geoffrey Donovani sõnul aitavad puud kõrge kuritegevusega piirkondades kuritegevust vähendada, kuid vaid siis, kui rohealad asuvad õigesti. Kui taimed  ja puud on nii, et nad võimaldavad kurjategijatel end varjata, siis on ka kuritegevuse tase kõrgem.

Üks küsimus ei leidnud siis lõplikku vastust. Kas suurte puude olemasolu kahandab kuritegevust või on teatud piirkondades kuritegevust vähem selle tõttu, et suured puud kasvavad pikaajalistel asualadel, kus on nii-öelda naabrivalve?

Uuringu teinud soovitavad linnaplaneerijatel rohkem arvestada rohealade ja puudega, mille asetus võimaldab kuritegevusega paremini võidelda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles