Muusikavideo: CIA piinas terrorismis kahtlustatut poistebändi «siirupise» palaga

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
CIA logo  Virginias Langleys asuva  peakorteri põrandal
CIA logo Virginias Langleys asuva peakorteri põrandal Foto: SCANPIX

Kodanikeõiguste organisatsiooni The American Civil Liberties Union (ACLU) raporti teatel piinas Luure Keskagentuur (CIA) Tansaania päritolu meest lisaks kõigele muule poistebändi Westlife «magusate» paladega, eelkõige lauluga «My Love».

Raporti kohaselt kasutas CIA nimetatud pala mitmeid kordi piinamiseks, lastes seda kuulmist kashjustava valjusega, edastab AP.

««My Love» abil püüdsid ülekuuljad murda 2003. aastal Somaalias kinni võetud ja terrorismis kahtlustatud tansaanlast Suleiman Abdullahi. Teda hoiti Afganistani vanglas, kus teda piinati lisaks muusikale ka jääkülma veega, peksmisega ja lae külge rippuma panemisega, näljutamise ja magamise takistamisega. Teda piinati rohkem kui üks kuu,» edastas ACLU.

CIA agendid valisid Sulieman Abdullahile Westlife`i muusika, kuna ta oli vaid kaks nädalat enne vangi sattumist abiellunud.

Lõpuks tahtis vamiselt ja füüsiliselt murdunud mees teha enesetapu. Selle tõttu viis CIA ta Afganistanis teise vanglasse, kus piinamist jätkati, kuid leebemal viisil.

USA vabastas Abdullahi 2008. aastal ja talle ei esitatud süüdistust terrorismis.

ACLU teatel kannatab koju Sansibarile läinud mees seni piinamisest tekkinud vaimsete ja füüsiliste häirete all. Ta ei leidnud pärast vabanemist oma perekonda.

CIA lasi USA võimude käsul julmad piinamisvõtted käiku 2001. aasta terrorirünnakute järgselt käivitatud terrorismi vastui võitlemise programmi raames. Hilisem uurimine näitas, et USA arreteeris ja piinas mitmeid isikuid, kes ei olnud terroristid.

ACLU kaitseb neid isikuid, kes on CIA ülekuulamiste üle kannatanud ja andis piinamiprogrammi koostanud psühholoogid kohtusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles