Metsiku Lääne lindprii foto väärtus on viis miljonit dollarit

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Billy the Kid
Billy the Kid Foto: Wikipedia.org

USAs Californias elav mees ostis viis aastat tagasi Fresnost kahe dollari eest vana foto, mille tegelik väärtus on viis miljonit dollarit.

Ilmnes, et tegemist on pildiga, millele on Metsiku Lääne kuulus lindprii Billy the Kid, kes mängib kriketit, edastab kfor.com

Foto pärineb 1878. aastast ja sellel on näha lisaks Billy the Kidile ka tema gängiliikmeid New Mexicos Lincolni maakonnas.

Foto autentsuse tegi kindlaks ja hindas ära firma Kagin´s Inc, mis paneb selle foto oksjonile.

Ebatavalise foto ostis kahe dollari eest kollektsionäär Randy Guijarro, kelle sõnul lõi foto ostmise mõte talle pähe niiöelda viimasel minutil.

«Mul oli taskus paar dollarit sularaha, kui ma kolme vana fotot nägin. Neist üks jäi mulle eriti silma,» meenutas ameeriklane.

Guijarro sõnul ütles sisehääl talle, et selle pildi puhul tegemist on millegi väärtuslikuga.

Foto vaatas üle nii fotograafiaasjatundja kui näoekspert, kuid seda uurivad veel ka USA Julgeolekuagentuur ja Föderaalne Juurdlusbüroo, sest tegemist on alles teise pildiga, kus kuulus lindprii selgelt näha on.

Billy the Kid, kelle kodanikunimi oli Henry McCarthy William Bonney, oli USA Metsiku Lääne üks tuntumaid isikuid, olles mõnesmõttes nagu kohalik Robin Hood, kuid tema arvel on ka vähemalt kaheksa mõrva.

«Selle foto, kus Billy the Kid on koos oma gängiliimete ja Lincolni tähtsate isikutega, väärtus on hindamatu. Tegemist võib olla Metsiku Lääne fotodest kõige tähelepanuväärsemaga,» teatas vanade fotode ekspert Donald Kagin.

Selle foto hind on umbes viis miljonit dollarit. Eelmine ametlikult kinnitatud foto, millele on näha Billy the Kidi, müüdi 2011. aastal oksjonil 2,3 miljoni dollari eest.

Kanal National Geographic teeb Billy The Kidi kujutava foto ostmisest ja hindamisest dokumentaalfilmi, mille režissööriks on tuntud näitleja ja lavastaja Kevin Kostner.

Wikipedia: William Henry McCarty, hüüdnimega Billy the Kid (23. november 1859 New York – 14. juuli 1881) oli kurikuulus 19. sajandi USA lindprii ja püstolikangelane. Ta tapeti 21-aastasena Lincolni maakonna šerifi Pat Garretti poolt.

Hollywood tegi 20. sajandil mitmeid Billy the Kidi teemalisi vesterneid.

Pilti vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles