Pompeiist varastanud arvavad, et langesid needuse alla

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pompeii. Niinimetatud Vetti maja
Pompeii. Niinimetatud Vetti maja Foto: SCANPIX

Itaalias asuvast iidsest Vana-Rooma linnast Pompeiist objekte varastanud arvavad, et langesid selle tõttu needuse alla.

Itaalia väljaanne Corriere della Sera teatel on hakanud vargad Pompeiist võetut tagasi tooma.  

Pompeii eest vastutavate ametnike sõnul on nad viimase kahe aastaga saanud maailma erinevatest paikadest sadu pakke, mille sees on mõni Pompeiist pärit ese ja juures kiri palvega see iidsesse linna tagasi viia. Kirjades on ka selgitusi, et Pompeiist varastamine tõi kaasa needuse.

Pompeii juhtivarheoloogi Massimo Osanna teatel ei ole tagastatud vaid väikeobjekte nagu ilusa mustriga ehituskivide tükid ja kujud, vaid ka suuremaid nagu keraamika, katsekivid ja telliskivid.

Üks Pompeiist varastanutest oli hispaanlane, kes viis kaasa mitu objekti, kaasa arvatud keskmise suurusega pronkskuju. Ta selgituskirjas oli, et alates kuju endale võtmisest tabas teda halbade asjade laviin, mis mõjutas nii ta tööd kui inimsuhteid. Ta perekond lagunes.

Teine oli aga inglanna, kes sai Pompeiist varastatud katusekivi oma vanematelt päranduseks. Vanemad võtsid selle kaasa oma kunagiselt käigult iidsesse linna, kuid see ei toonud neile õnne.

«Ärge neid liiga karmilt hukka mõistke, kui nad kivi võtsid, olid hoopis teised ajad,» teatas naine kirjas.

Vesuuvi vulkaani purse hävitas 79. aastal pKr nii Pompeii kui Herculaneumi, kuhu roomlased enam tagasi elama ei saanud minna. Juba antiikajal arvati, et vulkaanipurse oli jumalate kättemaks ja hävinenud linnad langesid needuse alla.

Pompeilased olid eriti vihased leegionäride peale, kes hävitasid enne vulkaanipurset mitu templit, milles palvetamist peeti jumalasalgamiseks. Selle tõttu arvati, et templihävitajad tõidki linnale häda kaela.

Pompeii 20 000 elanikust hukkus umbes 4000, kellest osade jäänused on leitud. Itaalias levivad seni jutud, et hukkunute hinged karistavad kõiki, kes nende linna negatiivsel viisil suhtuvad ja midagi ebaseaduslikku teevad.

Pompeii juhtivarheoloogi Osanna sõnul on neil plaanis tagastatud objektidest ja kirjadest näitus teha.

Kõige värskem vargusjuhtum Pompeiist pärineb möödunud nädalast, kui neli prantslasest turisti murdsid fresko küljest tükke, kuid seda märkasid kohalikud giidid. Politsei arreteeris nad ja neile esitati süüdistus varguses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles