Video: Kepleri kosmoseteleskoop avastas tulnukate megastruktuuri?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

USA kosmoseagentuuri NASA Kepleri kosmoseteleskoop otsib Maaga sarnaseid planeete, kuid ei saa välistada, et ta võib leida ka intelligentsete olendite poolt loodud kunstlikke megaobjekte.

Kepler võib saada signaale, mis viitavad mõne tähe lähedal orbiidil olevale kunstobjektile, kirjutab Discovery News.

NASA teadlaste hüpoteesi järgi suudaks arenenud tulnukate tsivilisatsioon ehitada planeedi moodi objekte, mis liikudes katavad kinni palju tähevalgust, paljastades tähe varjamisega oma asukoha.

Kui Kepler avastab mõne eksoplaneedi, siis jõuab ta selle jälile, kui planeet varjab oma tähe valguse, liikudes selle eest läbi.

Tavapäraselt on planeedid ümarad, kuid mis juhtub siis, kui Kepler avastab midagi, mis ei ole oma kujult ümar või mis muudab oma kuju või muud?

On teada, et täht tähistusega KIC 8462852 on ebatavaline, sest Kepleri vaatlusmissioonide ajal on selle tähe valgus pidevalt muutunud.  NASA kosmoseteleskoop on selle tähe kohta infot kogunud neli aastat, kuid saladust ei ole veel lahendatud.

NASA teadlased on Kepleri saadetud info mitu korda üle kontrollinud, arvates esmalt, et tegemist võis olla instrumendi veaga. Hilisemad analüüsid näitasid, et tegemist ei ole veaga, vaid saadud info selle tähe kohta muutus pidevalt.

Täht KIC 8462852, mis on meie Päikesest 1,5 korda suurem, asub Luige tähtkujus Maast 1481 valgusaasta kaugusel.

«Me ei ole varem sellist tähte avastanud, tegemist on kummalisusega. Kepleri teleskoop ei teinud vigu, kontrollisime kümneid kordi,» teatas USA Yale`i ülikooli kosmoloog Tabetha Boyajin.

Teadlased pakkusid välja teooria, et tähe kummaline valguse muutumine on tingitud komeediosakeste pilvest, mis selle tähe orbiidil elliptiliselt liigub.

Kuid on ka neid peavoolu teadlasi, kes ei välista, et valguse muutumine viitab maavälise elu loodud megastruktuurile. Samal arvamusel on ka ufokütid.

Teadlased uurisid ka võimalust, et seal leidis aset planeetide kokkupõrge ja jäänused tekitavad valgusemuutuse. Kuid tõdeti, et planeetide kokkupõrke võimalus on väga väike. NASA Wide-field Infrared Survey Explorer (WISE) ei kinnitanud seda teooriat.

Teadlaste sõnul võib veel praegu tunduda täht KIC 8462852 toimuv nagu ulme, kuid ei saa unustada, et universum ja meie galaktika on eksisteerinud kaua ja on väga vanad ning on palju asju, millel jälile ei ole veel jõutud.

«Me ei spekuleeri tavaliselt tulnukate teemal, kuid selle tähe puhul ei saa neist mööda vaadata,» tõdes Penni ülikooli astronoom Jason Wright.

Maavälist elu otsiva SETI  (Search for Extraterrestrial Technology) teadlaste arvates võib selle juhtumi puhul tegemist olla Kardševi skaala järgi teist tüüpi tsivilisatsioon ehk tehnoloogiliselt väga arenenuga. Teist tüüpi kosmosetsivilisatsioonid saavad energiat tähevalgusest. Neil võib selleks olla hüpoteetiline megastruktuur, niinimetatud Dysoni sfäär või mitu sellist.

Dysoni sfääri puhul on tegemist tähest kindlal kaugusel asuva ja tähte ümbritseva sfäärilise struktuuriga, mis aitab kasutada tähe termotuumasünteesis tekkivat energiat.

See sfäär sai nime Briti astronoomi Freeman Dysoni järgi, kelle sõnul vajavad kõik tsivilisatsioonid energiat.

NASA jätkab tähe KIC 8462852 uurimist ja järgmiseks sammuks on uurida, kas selle suunast tuleb näiteks raadiolaineid, mis viitavad Maa arusaama järgi otseselt, et tegemist on intelligentse eluga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles