New Yorgis loodi uus failivahetusvõrgustik

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Failivahetuspunkt kiviseinas
Failivahetuspunkt kiviseinas Foto: Dead Drops

Kunstnik Aram Bartholi loodud failivahetussüsteem «Dead Drops» ei kasuta üldse internetti, ei juhtmevaba ega traadiga.
 


Bartholi müüris oma kodulinnas seintesse USB-pulkasid. Pulgad on kinnitatud epoksiidliimiga telefoni- ja pangaautomaatide külge, müüripragudesse ja sillasammastesse. Seinast paistab välja vaid pistik. Asja idee: kasutaja kõnnib oma sülearvutiga sellise pulga juurde, ühendab arvuti «seinamälu» külge ning laeb maha/üles just seda, mida soovib. Igal pulgal on loe_mind-tekst, mis seletab asja ideed ning kasutamisviisi.

Viimaste uuringute järgi hõlmab enamuse interneti liiklusmahust just failivahetusvõrkude töö ja selles suhtes on Barholi «Dead Drops» muidugi tänuväärt. Kasutab see ju ribalaiuse asemel taastuvat ressursi, inimese jalgu. Loomulikult leidub kriitikuid, kelle meelest on see arvuti tervise koha pealt niisama ohutu, kui heroiinisõltlasega süstlanõelte vahetamine. Samas, inimest, kes elementaarseid arvutihügieeninõudeid ei tunne, ei tohiks ka internetti lasta.

Lisatud piltidelt on näha, kuidas kasutajad oma sülearvuteid seinaga paaritada proovivad. Tõenäoliselt lõpeb see enam kui korra emaplaadi vigastamisega. Seega, kui te mõnda Bartholi mälupulgakest kuskil seinas turritamas näete, kasutage sellega ühendumiseks igaks juhuks USB-pikenduskaablit.

Bartholi julgustab teisigi inimesi selliseid failijaoutuspunkte juurde looma ning nende asukohast teada andma. Millal tekib esimene Eestisse? Lõpuks, raha ju saab seina seest võtta, miks siis mitte faile?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles