Islandil noored enam peaaegu ei joo ega suitseta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islandil noored enam peaaegu ei joo ega suitseta
Islandil noored enam peaaegu ei joo ega suitseta Foto: SCANPIX

«Ringvaate» reporter Hannes Hermaküla käis Islandil ning uuris muuhulgas, kuidas sealses ühiskonnas alkoholi liigtarvitamisega võideldakse, vahendab Menu.

«Noorukid, kes 15 aastat tagasi kogu aeg jõid, on nüüd täiesti karsked,» rääkis Hermaküla.

Islandil on tõestatud, et noorte alkoholi-, tubaka- ja kanepiproovimine on drastiliselt langenud. Kui enne olid 15% alkoholitarvitajad, siis nüüd on see protsent 15-16-aastaste seas 5.

«Otsustati hakata mitte millegi vastu, vaid poolt võitlema,» selgitas Hermaküla.

320 000 elanikuga Islandil on riiklikult kehtestatud täielik alkoholi- ja tubakareklaami keeld, nende toodete nähtavus on kaotatud ka poodidest. «See ei tähenda, et islandlased ei jooks, aga nad teevad seda kultuursemalt kui eestlased,» leidis Hermaküla.

«Kohalikelt uurisime, kas alkoholi vähene kättesaadavus ei häiri neid. Nad vastasid: mul on külmkapis olemas, kui tahan, siis võtan. Kui oled emotsioonijooja, nagu noored, siis on kättesaadavus piiratud.»

Teine meede on sisustatud vaba aeg noortele. «Tehti tasuta võimalikuks huviringide ja spordiklubide kasutamine. Ja nad käivad nendes. Imestasime tänavapildis, kus on lapsed. Tuli välja, et neil on aeg väga hästi sisustatud.»

Hermaküla märkas ka, et Islandil on otsustamine kommuunikeskne. «Nad otsustavad ja teevad, mitte ei saada ministeeriumisse või politseisse kirju.»

Toimetas Mari Kartau/Menu

Vaata lisaks SIIT!

Üks põhjus, miks see Islandil sedaviisi toimub, on muidugi maa väike rahvaarv.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles