Maitseained, mis põletavad rasva

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Rootsi Lundi ülikooli teadlase Charlotte Erlanson-Albertssoni sõnul on mitmeid maitseaineid, mis põletavad rasva ja aeglustavad organismi vananemist.

Erlanson-Albertsson sõnas väljaandele Expressen antud intervjuus, et maitseained peaksid söögis mängima tähtsat rolli.

Tema arvates on tšilli, ingver ja must pipar küll tugevad, kuid väga kasulikud rakkude kiire vananemise ennetajad.

Lisaks aitavad need maitseained kaasa rasvapõletamisele, kuna aktiveerivad vastavaid geene.

Kehakaalu langetamise seisukohalt on kõige tähtsamad Jaapani, Tai ja India köögis kasutatavad maitseained.

Erlanson-Albertsson tõi ära kuus põhilist rasva põletavat kasulikku maitseainet:

Tšilli – selles maitseaines leidub kapsaisiini, mis aitab edukalt rasva põletada. Maitseaine kergitab kehatemperatuuri, mille tõttu organism kulutab rohkem energiat. Kuna tšilli on kange, siis piisab mõjuks juba väikesest kogusest. Teadlase arvates võiks natuke tšillit tarbida iga päev.

Ingver – selles idamaises risoomis leidub palju antioksüdante ja samuti kiirendab rasvapõletust. Paar grammi ingverit päevas tagab hea tervise. Uuringud on näidanud, et ingveril on põletikuvastane toime ja see ravimtaim saab asendada aspiriini-tüüpi ravimeid. Ingver aitab erinevate kõhuhädade ja oksendamise korral.

Kurkum ehk kollajuur – sisaldab tugevatoimelist antioksüdanti, mis ennetab rasva ladustumist organismis, mõjutades rasvarakkude töö eest vastutavaid geene. Lõuna-Aasiast pärit taime kasutatakse nii toiduvalmisamisel kui ravimisel. Kui kurkumi võtta koos pipraga, siis pidavat see segu aitama vähki ennetada. Samuti saab kollajuurt kasutada haavade ravis, raputades pulbrid vigastatud kohale.

Kaneel – kaneel ei ole küll nii efektiivne rasvapõletaja kui tšilli või ingver, kuid toimib sellena siiski. Kaneel aitab näiteks hoida veresuhkru normis, soodustab seedimist ja vähendab kõhugaase. Kaneeliõli stimuleerib südametööd ja sobib külmetuse korral ravimiks.

Karri – on maitseainete segu, milles on mitmeid kasulikke maitseaineid, mis üheskoos aitavad kaalutõusu ennetada. Karri põhiained on kurkum, koriander ja mustköömne seemned, lisatakse veel pipart, nelki, muskaatpähklit, ingverit, kaneeli, kardemoni jt.

Must pipar – see mõjub sama moodi nagu tšilli ehk tõstab kehatemperatuuri ning kiirendab ainevahetust ja rasva põletamist. Organismi jaoks on kõige sobivam jahvatatud must pipar. Must pipar on mitmeaastane liaan, millest valmistatakse nii musta, valget kui rohelist pipart.

Erinevus on selles, et valge pipar saadakse kuivatatud küpsetest seemnetest, rohelist pipart kuivatatud pooltooretest seemnetest ja musta pipart keedetud ja küpsetatud pooltooretest seemnetest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles