Video: Siim Kallas Ebaõnnestumiste päeval: otsutamise hetkel pole õigeid ega valesid otsuseid

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siim Kallas MTÜ Ärikatel korraldatud Ebaõnnestumiste päeval
Siim Kallas MTÜ Ärikatel korraldatud Ebaõnnestumiste päeval Foto: Meelika Lehola

Ärikatla korraldatud Ebaõnnestumise päeval esinenud Siim Kallas selgitas noortele, et iga edu on unikaalne ja andis ka vihje presidendiks pürgimise kohta.

«Iga edu on unikaalne. Ärge tahtke kunagi korrata kellegi edulugu, leidke oma tee,» soovitas Kallas ettevõtlikele noortele Kultuurikatlas toimunud seminaril.

«Öeldakse, et ebaõnnestumise põhjuseks on valed ideed. Tegelikult otsutamise hetkel pole õigeid ega valesid otsuseid,» leidis Kallas. «Ebaõnnestumise puhul ilmub alati hulk nupumehi, kes teavad täpselt kuidas oleks pidanud asju tegema, aga keegi ei pane ennast aja dimensiooni. Mõelge näiteks meediakangelastele - ühel hetkel tõstetakse taevasse, teisel surutakse näoga porri. Õnnestumine ja kiidulaulu liiga tõsiselt võtmine võib tekitada masenduse, pettumuse ja üksinduse.»

Kallase hinnangul ei saa otsuste tulemeid sageli täielikult välja kalkuleerida, seetõttu saab sageli määravaks kõhutunne. «Kui ma kunagi kurameerisin oma praeguse naisega, siis pidasin oma sõbraga nõu, et ilus tüdruk ja kas ikka tuleb sellest asjast midagi välja. Sõber küsis selle peale, et kas tundub oma? Vastasin jah, ja ta ütles, et oma tuleb ära võtta. Põhimõtteliselt käib see paljude asjade kohta. Kui sa tunned, et see otsus on oma, siis tuleb see ära teha,» selgitas Kallas.

Kas Kallas kahetseb pigem neid asju, mis on tehtud või veel tegemata? «Üldiselt võib nõnda öelda, et ma ei vaata liiga palju tagasi. Enamasti ma ei kahetse midagi. Pigem tuleb kahetseda neid asju, mis on tegemata jäänud. Meil on 24 tundi päevas, selle ajaga kõike kahjuks ei jõua,» ütles Kallas.

Noored küsisid Siim Kallase käest ka seda, kas ta plaanib presidendiks pürgida. «Kas on keegi pakkunud? Kas on koht, kuhu saan oma avalduse esitada? Eestis on kaval süsteem presidendi valimiseks, see protsess hakkab kuskil järgmine aasta pihta. Ärme tõtta sündmustest ette,» ütles ta saalis olnud ettevõtlushuvilistele noortele, kellest paljud just teda presidendina näha sooviksid.

Ebaõnnestumise päev toimus Tallinnas Kultuurikatlas. Seminaril rääkisid oma suurimatest ebaõnnestumistest Urmas Sõõrumaa, Siim Kallas, Hans H. Luik, Yrjö Ojasaar, Margus Karu, Martin Plaser, Arto Aas ja Tanja Mihhailova. Esinejaid kuulas üle 300 noore ettevõtlushuvilise. Päeva suursponsor oli SEB pank, kaasa aitasid Exit Room ja AddGoals.

Ärikatel sai alguse 2009. aastal ning on tänaseks päevaks kasvanud Eesti suurimaks noortele mõeldud ettevõtlus- ja investeerimiskoolituste tegijaks. Ärikatla seminaridel koolitavad noori absouluutsed tipptegijad, kuid erinevalt tavapärastest koolitustest, on meie misioon neid elamusi ja tarkusi pakkuda taskukohase hinna eest.  

Novembris algab Ärikatla uus koolitustesari Müügiakadeemia, kus astuvad koolitajatena üles Markus Villing, Kristjan-Paul Raude, Fred Krieger ja Andrea Boetti. Lisainformatsioon siin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles