USA vabariiklaste presidendikandidaat: kui juutidel oleks olnud relvad, oleks holokaust olemata

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ben Carson
Ben Carson Foto: SCANPIX

USA vabariiklaste presidendikandidaat Ben Carson andis CNNile intervjuu teemal, kas USA peaks karmistama relvaseadust, seostades selle holokaustiga.

USAs leiab üsna sageli aset relvaintsidente, mille tõttu riigis on juba mõnda aega olnud teemaks relvad ja nende omamine, kirjutab independent.co.uk.

Nädal tagasi Oregoni kolledžis aset leidnud tulistamise järgselt lausus USA president Obama, et USAs ei peaks relvade ostmine olema nii lihtne nagu praegu on.

Endine neurokirurg Carson andis hiljuti välja uue raamatu «A More Perfect Union: What We the People Can Do to Reclaim Our Constitutional Liberties», milles on juttu relvadest.

Ta on seisukohal, et USAs peaks olema relvad vabalt saadaval, tuues hoiatava näitena natsi-Saksamaa ja juudid.   

CNNi uudisteankur Wolf Blitzer küsis Carsoni raamatu põhjal küsimuse: «Mida te tahate sellega öelda? Kui Saksamaal ei oleks  olnud relvakontrolli seadusi, kas siis kuus miljonit juuti oleks ellu jäänud?»

Carsoni arvates oleks holokaust olemata, kui juutidel oleks olnud enda kaitsmiseks relvad.

«Kui juudid oleks relvastatud olnud, ei oleks Adolf Hitler saanud oma eesmärki nii lihtsalt ellu viia. Diktaatorid võtsid rahvalt relvad ja see mõjus,» selgitas poliitik.

Ta lisas, et see ei käi vaid Saksamaa kohta, vaid kõikide tollaste Euroopa diktatuuride kohta.

USA antisemitismi vastane liikumine Anti-Defamation League mõistis Carsoni seisukoha hukka selgitades, et selle väikese relvadekogusega, mis oli 1938. aastal juutidel saadaval, ei oleks nad suutnud natsivõimude tegevust takistada.

Carson on varem tähelepanu äratanud sellega, et nõudis lasteaiakasvatajatele relvi ning et ta ei taha näha USA presidendina moslemit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles