Nüüd paistavad taevas silma Veenus, Marss ja Jupiter

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Varahommikune taevavaatlus
Varahommikune taevavaatlus Foto: SCANPIX

Astronoomide sõnul tasuks nüüd päikesetõusu eelset taevast vaadata, sest näha võib ebatavalist kosmoseilmingut.

Täna varahommikul paistsid Kuu lähedal nii Veenus ehk Koidutäht kui Marss ja Jupiter.  

Sirbikukulise Kuu juures paremal ülal oli Veenus, millest veel üles jäi Lõvi tähtkuju kõige kirkam täht Regulus. Veenus liigub täna Regulusest üheksa kraadi kauguselt mööda.

Kuust vasakul oli näha Marssi ja Marsi all Jupiteri.

Laupäeva varahommikul peaks taevas avanema pilt, kus Kuust ülal on Jupiter ja Jupiteri kohal Marss. Näha on ka Veenust, mis jääb oma heleduse tõttu kolmikust kõige paremini silma.

Jupiter paistab heledamana kui Marss, mis jääb mõnevõrra tuhmimaks.

Kahanevas faasis Kuu juurest võib sel nädalalõpul leida ka Merkuuri, mis on 11. oktoobri paiku Jupiterist ja Marsist vasakul. Merkuur paistab selgena kuni 25. oktoobrini.

Marss, Jupiter ja Veenus liiguvad üksteisele väga lähedal 17. – 26. oktoober, kuid Marss ja Jupiter on üksteisele kõige lähemal 17. oktoobril. Marss liigub siis Jupiterist mööda vaid 0,4 kraadi kauguselt.

Veenus liigub oktoobri teises pooles Marsile ja Jupiterile lähemale ja 26. oktoobril möödub Veenus Jupiterist 1,1 kraadi kauguselt.

Veenust, Jupiteri ja Marssi näeb Lõvi tähtkujus, Merkuuri aga Neitsi tähtkujus.

Kaarti vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles