Video: Pluutol on sinine taevas ja pinnal jääd

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pluutot ümbritsev sinine häguatmosfäär
Pluutot ümbritsev sinine häguatmosfäär Foto: SCANPIX

USA kosmoseagentuuri NASA teatel näitasid uurimissondi New Horizons saadetud uued fotod Pluutost, et selle kääbusplaneedi atmosfäär paistab sinisena ja ta pinnal leidub jääd.

New Horizons alustas oma teekonda Pluuto suunas 2006. aastal ning lendas sellest kääbusplaneedist kõige lähemalt, 12 500 kilomeetri kauguselt mööda 14. juulil, edastab Yle.

NASA avalikustas Pluuto sinerdavast atmosfäärist eile esimese foto, mis lubab oletada, et sinine ala ulatub 130 kilomeetri kõrgusele.  

Teadlaste sõnul on Pluuto atmosfääris leiduvad häguosakesed tõenäoliselt punased või hallid, kuid läbi nende tekib sinine valgus.

«See sinine valgus annab aimu, millest osakesed koosneda võivad. Maal on sellised osakesed väga väikesed lämmastikumolekulid. Pluutol on need pisut suuremad, kuid ikkagi küllalt väikesed, nagu nõesarnased osakesed,» selgitas Colorados asuva Southwest Reserach Instituudi teadlane Carly Howett.

Oletatakse, et oma rolli mängib ka metaan.

Sinise tooniga atmosfäär tekib, kui väikesed osakesed hajutavad päikesevalgust.

NASA teadlased avastasid Pluutolt ka mitmeid jäätunud vee alasid, millel oli ka punakat tooni.  Uuritud jäise ala ulatus oli 450 kilomeetrit.

New Horizons sond jätkas pärast Pluutost möödumist oma teekonda Kuiperi vöö suunas. Sond peaks olema Pluutost juba rohkem kui 100 miljoni kilomeetri kaugusel ja Maast umbes viie miljardi kilomeetri kaugusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles