USA uurib, miks Islamiriigi terroristid sõidavad Toyota autodega

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islamiriigi võitlejate autokolonn
Islamiriigi võitlejate autokolonn Foto: SCANPIX

USA rahandusministeeriumi terrorismi rahastamist uuriva osakonna teatel sõidavad äärmusrühmituse Islamiriik võitlejad Süürias, Iraagis ja Liibüas tehtud propagandavideotel peamiselt Jaapani autofirma Toyota masinatega.

USA ekspertidele jäid Toyota Land Cruiser and Toyota Hilux silma mitmetelt videotelt, kuid märgati ka mitmeid teisi Toyota masinaid, edastab ibtimes.com.

USA suursaadik Iraagis Lukman Faily sõnas ABC News kanalile, et Islamiriik eelistab millegipärast Toyotat.

«Islamiriik kasutab neid autosid sõjalis-terroristlikes operatsioonides. Enamikus videotes on näha pikka Toyota autode kolonni ja see teeb murelikuks,» lisas USA endine suursaadik ÜROs Mark Wallace, kes nüüd tegutseb terrorismi rahastamist uuriva Counter Extremism Project tegevjuhina.

Wallace`i andmetel on Hiluxist ja Land Cruiserist saanud Islamiriigi «bränd». Kuigi võitlejad kasutavad ka teisi masinaid, on Toyotad domineerivad.

ABC news andmetel esitas USA rahandusministeeriumi terrorismi rahastamist uuriv osakond Toyotale järelepärimise. Autofirma Toyota ei ole ametlikult Islamiriigi kohta käivat tähelepanekut ja USA poolset uurimist kommenteerinud.

CNNi teatel tahab USA hoida ära läänes toodetud autode edaspidist jõudmist terroristide kätte.

Toyota USA pressiesindaja Ed Lewis sõnas meediale, et nad ei tea, kuidas Islamiriik nii palju Toyota autosid saanud on.

«Toyotal on ranged reeglid selle kohta, kuidas müüa autosid neile ostjatele, kes võivad neid kasutada poolmilitaarsel või terroristlikul eesmärgil,» lisas Lewis.

Ta jätkas, et autofirma teeb intensiivset koostööd USA võimudega, lahendamaks mõistatust, kuidas Toyotad on Islamiriigi kätte jõudnud.

Toyota Motor Corporation teatel on nad USA rahandusministeeriumile edastanud nimekirja oma Lähis-Ida partnerfirmadest.

Toyota luba otsekohe katkestada nende firmadega koostöö, kui ilmneb, et nad on müünud Toyota autosid terroristidele.

ABC News teatel võtsid nende reporterid kontakti Lähis-Idas Toyotade edasimüüjatega, kes ei osanud selgitada, kuidas äärmusislamistid said endale Toyota masinad.

«Oleme astunud samme, et takistada meie toodete kasutamist sõjaliseks otstarbeks. Samas on võimatu kontrollida musta turgu ja teisi mitteametlikke müügikanaleid,» nentis Lewis.

ABC news andmetel näitavad Toyota enda andmed, et Hiluxi ja Land Cruiseri müük kolmekordistus Iraagis ajavahemikul 2011 – 2013. Kui 2011. aastal müüdi 6000 autot, siis 2013. aastal juba 18 000 autot. 2014. aastal langes müük 14 000 autoni.

Asjatundjad oletavad, et Islamiriik sai Toyota sõidukid Iraagist, kus rühmitus valitseb laiasid alasid.

Toyota lõpetas oma masinate müügi Süürias 2012. aastal kodusõja tõttu.

Samuti spekuleeritakse, et Islamiriik  on saanud osa autosid lääneriikidest varastatuna. Need masinad jõuavad Lähis-Itta salakaubavedajate abil.

Süüriasse ja Iraaki islamistide kätte jõudvad lääne autod on pannud kulme kergitama ka varem.

Möödunud aastal teatas üks texaslane, et ta musta värvi Ford F-250, millel on tema toruabifirma logo, jõudis Süüriasse Alepposse. Ta leidis selle internetis avaldatud videost, kuid ta ei tea, kuidas auto USAst Lähis-Idasse jõudis.

Läänes kahtlustatakse juba mõnda aega, et Islamiriigi varustamisest autodega on saanud suur salaäri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles