USA Kennedyte klannis oli «must lammas», kelle saatust varjati

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rosemary Kennedy 19-aastasena
Rosemary Kennedy 19-aastasena Foto: Wikipedia.org

USA kuulsal Kennedyte klannil oli mitu peresaladust, millest üheks oli nende «must lammas» Rosemary Kennedy.

Kate Clifford Larson toob oma raamatus «Rosemary: The Hidden Kennedy Daughter» (Rosemary: Kennedyte varjatud tütar) päevavalgele Rosemary Kennedy saatuse, edastab Daily Mail.

Rosemary Kennedy elu pöörati peapeale 1941. aastal, kui ta oli 23-aastane, sest isa lasi talle ülejäänud pere teadmata lobotoomia teha, mis ebaõnnestus. Naine langes vaimselt kaheaastase lapse tasemele.

Lobotoomiat kasutati 20. sajandi keskel laialdaselt psüühikahaiguste raviks.  Lobotoomia puhul lõigatakse otsmikusagarate ja taalamuse vahelised ühendused läbi.

Enne operatsiooni oli Rosemary elurõõmus noor naine, kuid vanematele tegi muret ta käitumine, öisel ajal pidutsemine ja ringihulkumine. Samuti arvati, et ta on vaimse puudega.

Joe Kennedy oli oma kahe poja John ja Robert Kennedy poliitilist karjääri ettevalmistamas ja ta ei tahtnud, et peres oleks keegi, kes seda näiteks ootamatu abieluvälise rasestumisega rikkuda võiks.

Pärast lobotoomiaoperatsiooni kaotas Rosemary kõnevõime, ta ei saanud enam hästi liikuda ja teda tuli kuni ta elu lõpuni aidata. Samas jäi ta vaim ikkagi selgeks ja ta sai aru, mis toimub.

Endi süüdi tundnud Joe Kennedy saatis tütre Wisconsini osariiki Jeffersoni kristlikku hooldekodusse ja ei külastanud teda enam kunagi. Seal hooldasid naist nunnad.

Joe Kennedy abikaasa Rose Kennedy teatel vaevas see saladus nende pere 20 aastat.

Pärast Rosemary kadumist avalikkusest arvati, et ta kolis pere juurest lihtsalt ära ja elab vaikselt kuskil Keskläänes.

Rose Kennedy sõnas enne surma ühes intervjuus, et jumal on õnnistanud teda andekate poegadega nagu Joseph juunior, president John Kennedy ja senaator Robert Kennedy, kuid tütred on alla arvestuse, eriti Rosemary.

Tõde Rosemary Kennedy saatuse kohta tuli päevavalgele 1961. aastal kui John Kennedyst sai USA president.

Joe Kennedy sai samal aastal ajuinfarkti ja pere sai uue võimaluse Rosemaryga uuesti kontakteeruda.

Rosemary Kennedy suri 7. jaanuaril 2005, olles 86-aastane. Ta ema Rose Kennedy suri kümme aasta varem 104-aastasena.

Mitmed meditsiinieksperdid on hiljem arvanud, et Rosemary ei olnud vaimselta alaarenenud, vaid lihtsalt erinev oma temperamendi ja käitumise poolest.

Joseph ja Rose Kennedyl oli kokku üheksa last – Joseph jr. Kennedy, John Kennedy, Rosemary Kennedy, Kathleen Kennedy, Eunice Kennedy, Patricia Kennedy, Robert Kennedy, Jean Kennedy ja Edward Kennedy.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles