Himaalajast leiti aevastav ninata ahv ja veel üle 200 uue liigi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Maailma Looduse Fondi (WWF) teatel leiti Himaalaja piirkonna riikidest 211 uut looma- ja taimeliiki.

Avastuste hulgas on ka üks uus imetaja, Birmas elav ninata ahv Rhinopithecus strykeri, edastab metro.co.uk.

Kohalikud elanikud kutsuvad neid loomi aevatavateks ahvideks, kuna vihmaperioodil nad pidevalt aevastavad.

Teadlased uurisid Bhutani, Kirde-India, Nepali, Lõuna-Tiibeti ja Põhja-Birma alasid aastatel 2009 – 2014.

Avastati 133 senitundmatut taime, leitud loomade seas on lisaks imetajale 39 selgrootut, 26 kala, kümme konnalist, üks sisalik ja üks lind.

Kummaliseks leiuks on näiteks maopeaga kala Channa andrao, kes on võimeline elama nii vees kui maal, suutes õhku hingana neli päeva enne kui uuesti vajab vesist keskkonda.

Ühel leitud konnadest on neoonsinised silmad ja ühel kalal vampiirihambad, mille tõttu ta sai teadusnimetuseks Danionella dracula.

Himaalaja alalt leitud lind Elachura formosa on nii eriline, et ta ei tundu olevat suguluses mitte ühegi teise linnuliigiga.

Seenesääsklaste hulka kuuluva liigi avastas Soome teadlane Rauno Väisänen ja see liik sai nimetuse teadlase abikaasa järgi Mycomya anneliae. Üks sääseliik sai aga nimetuse Himaalaja lumeinimese järgi Mycomya jeti.

Metsik banaan nimetati Musa markkui Soome teadlase Markku Häkkineni järgi.

WWFi teatel tuleb Himaalaja piirkonnast leitud uusi liike kaitsta, sest need on hävimisohus.

«Tegemist on väga liikiderohke piirkonnaga ja WWF on kaasanud liikide kaitsmisse põliselanikud, et luua kaitsealasid. Lisaks kliimamuutusele ohustavad sealseid liike ka elektrijaamade ehitamine, maavarade kaevandamine  ja metsade maharaiumine,» seisab WWFi teates.

WWFi raport uute liikide kohta kannab pealkirja «Hidden Himalayas: Asia`s Wonderland».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles