Soomes üle 20 aasta restorani pidanud pagulane: Soome toitudes puudub vürtsikus

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põgenike toitlustamine
Põgenike toitlustamine Foto: SCANPIX

Soomes Vantaas rohkem kui 20 aastat kahte restorani pidanud iraaklase Hussein Hamiidi sõnul ei pruugi nüüdsetele pagulastele Soomes pakutavad toidud maitseda, kuna nad on nende jaoks liiga magedad ja vähe vürtsised.

Põhja-Iraagist 1993. aastal Soome tulnud koka sõnul saab ta aru, miks Lähis-idast saabujad neile pakutava toidu suhtes nina kirtsutavad, kuna toidus puuduvad mitmed tähtsad komponenid, edastab iltalehti.fi.

«Lähis-Ida toidukultuur on Põhjamaade toidukultuurist märgatavalt erinev. Erinev on ka toidu valmistamise viis. Suurim vahe on maitseainete ja piimatoodete kasutamises,» selgitas restoraniomanik.

Ta lisas, et soomlased on harjunud sööma vähevürtsikaid roogi, vahel ei panda isegi soola ega pipart. Seevastu aga kasutatakse laialdaselt piimatooteid.

Lähis-Idas seevastu kasutatakse palju maitseaineid ja vürtse, kuid piima minimaalselt. Piima juuakse seal vaid siis, kui ollakse haige.

Hamiid lisas, et Soomes siiski on ka toite, mis meenutavad Iraagi roogi. Iraagis on näiteks viinamarjaleherullid pipra ja sidruniga, Soomes aga kapsarullid hapukoorega, kuid maitsed on väga erinevad.

Hamiidi sõnul ei tasuks Lähis-Idast tulnutele pakkuda selliseid põhjamaiseid roogi nagu rukkileib, hernesupp ning mikrolaineahju ja pakitoidud.

Hamiidi arvates saaks sisserännanutele anda neile sobivamaid roogi ilma, et kulutused toitlustamisele kasvaksid. Ta selgitas, et kui tulijatele pakutakse nende kodumaa maitseid, siis oleks see inimsõbralik, kuid samas saaks ka raha kokku hoida.

«Meie toitumisharjumused on odavamad kui soomlastel. Tooraine on odav, valmistusviis on see, mis kõik määrab. Praeguseks probleemiks on, et põgenikele valmistatakse toit suurtes köökides ja suures koguses ning toidus puuduvad maitseained,» nentis mees.

Hamiidi arvates peaksid Soome põgenikekeskuste töötajad elanikelt küsima, milliseid toite nad eelistavad.

Samuti on soovitatud, et asüülitaotlejatele võiks anda igas kuus teatud summa, et nad saaksid ise endale süüa teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles