Venemaal Omskis leiti pronksiaegne nekropol

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimjäänused
Inimjäänused Foto: SCANPIX

Venemaal Omskis leiti hoone renoveerimise käigus iidsed hauad, mis oletatavalt pärinevad pronksiajastust.

Ehitustöölised teatasid inimjäänuste leidmisest arheoloogidele, kelle sõnul võis paigas kunagi olla suur Irmeni kultuuri nekropol, kuhu maeti 800 – 700 eKr. Selles kultuuris maeti lahkunuid põhja-lõuna suunaliselt, edastab Siberian Times.

Ekspertide hinnangul võib nüüdne leid olla osa 103 aastat tagasi avastatud matmispaigast, kui sinna hakati rajama maja, mida nüüd renoveeritakse.

1912. aastal leidsid ehitajad viis inimkoljut, noa, vööpandla ja nooleotsi, nüüd leiti kaks skeletti, millest ühe juures oli relvi.  

Juba 1959. aastal teatas Nõukogude Liidu ajaloolane Andrei Palašenkov, et Omi jõe äärne oli pronksiajal tähtis kultuuriala, kuna seal elasid kurgaanidest ehk küngasmatmistest tuntud hõimud.

Irmeni kultuuri õitseng langes hilisesse pronksiaega. Selle kultuuri esindajad olid rändkarjakasvatajad, kes elasid Siberis Omi jõe äärsetes steppides ja metsasteppides.

Irmeni kultuur sai nime Irmeni kurgaani järgi, mis nüüdseks on jäänud Novosibirski reservuaari all.

Irmeni kultuurialalt on leitud märke kahe teise hõimu sisserände kohta ja sõjalise konflikti jälgi. Siis hakati rajama kindlustatud asulaid ja kaitsevalle.

Pilte vaata siit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles