Murelik lugeja: Uku Suviste kimpus suurenenud rindadega?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uku Suviste`l kasvavad rinnad?
Uku Suviste`l kasvavad rinnad? Foto: youtube.com

Meie lugeja vaatas Elu24 keskkonda hiljuti üles pandud promovideot šarmantsest Uku Suvistset ja muutus pisut murelikuks. Kas Uku kannatab günekomastia ehk suurenenud rindade sündroomi all?

Vaata videot!

Mehi, kelle probleem on suurenenud rinnad ehk günekomastia, tuleb arsti vastuvõtule aina sagedamini.

«Günekomastia selgelt kasvavat trendi nägime eelmisel kümnendil. Kui 1990. aastatel tulid selle murega vastuvõtule peamiselt meie põhjanaabrid, siis kümnend hiljem oli probleem juba ka meil kohal,» ütles Tartu Ülikooli kliinikumi meestekliiniku juht, androloog Margus Punab.

Hormonaalsed häired

Punabi sõnul ei ole meeste rindade suurenemise põhjuste suhtes üksmeelset seisukohta, kuid suure tõenäosusega on asi toitumises ja eluviisis, mis muudavad järjest enam meeste suguhormoonide tasakaalu.

Ka paljuräägitud õlle ja soja tarbimine võivad Punabi kinnitusel soodustada günekomastia teket. «Mõlemat on seostatud meessuguhormooni testosterooni languse ja naissuguhormooni östradiooli taseme tõusuga,» selgitas Punab. Ta lisas, et õlle puhul lisandub ka aja jooksul ülekaalu osatähtsus.

Günekomastia tähendab Punabi selgitusel rinnas just näärmelise koe mahu suurenemist, mis võib väliselt paista rinna suurenemisena. «Siin tuleb selget vahet teha günekomastial ja enamasti ülekaalulistel poistel ja meestel esineval lipomastial, kus mehe rinnanääre suureneb ainult rasvkoe arvel. Lipomastia peamiseks põhjuseks on ülekaalulisus,» ütles Punab.
 

Kui otsida veel põhjuseid meie tarbimisharjumustest, jättes soja ja õlle kõrvale, võivad arstide sõnul naissuguhormoonidega sarnaselt toimida ka mõned kemikaalid, mida kasutatakse näiteks plastikute valmistamisel.

«Selge on see, et mingit rolli need meie elus mängivad, aga kui suur see täpselt on, seda ilmselt keegi ilmeksimatult öelda ei oska,» arvab arst.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles