Pildid ja video: Tutanhamoni matmispaigas võib olla kaks seni uurimata kambrit

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Egiptuse antiigiasjade ministri Mamdouh al-Damaty teatel võib olla vaarao Tutanhamoni matmispaigas Kuningate Orus kaks seni uurimata kambrit.

Al-Ddamaty selgitas, et hauakambri põhja- ja lääneseinal on tähiseid, mis viitavad kahele kambrile, edastab foxnews.com.

Briti arheoloog Howard Carter avastas Tutanhamoni matmispaiga 1922. aastal ja ka siis leiti hauakambri sissekäigu juurest märke.

«Need märgid võivad viidata, et Tutanhamoni matmispaiga lääne- ja põhjaosas on seni avamata kambrid,» teatas al-Damaty.

Samale järeldusele jõudis USA Arizona ülikooli inglasest egüptoloog Nicholas Reeves.

Ta avaldas augustis kirjutise, mille kohaselt näitavad Tutanhamoni matmiskambri seintel olevad märgistused ja joonistused avamata ruume.

Reeves spekuleeris, et üks neist kambritest võib sisaldada inimjäänuseid ja võimalik on, et tegemist võib olla kuninganna Nofretetega.

Nofretete oli ususalgajast vaarao Amenhotep IV abikaasa ja Tutanhamoni kasuema.

Reevesi arvates on vaarao Tutanhamoni sarkofaagil olevat pilti valesti tõlgendatud. Oletati, et tegemist on Ayga, kes  oli Tutanhamoni järglane Vana-Egiptuse troonil.

Briti egüptoloogi sõnul võib see olla hoopis Nofretete, kuna inimkujul on nägu kujutatud nii nagu see on omane teistele Nofretetet kujutavatele piltidele.

Samuti on välja pakutud, et see stseen kujutab Tutanhamonit, kes viib läbi Nofretete matuserituaali.

Reevesi uuringu kohaselt ei olnud vaarao Tutanhamoni matmispaik lõpuni valmis, kui see vaarao 1323. aastal eKr 19-aastasena suri, olles valitsenud 9 – 10 aastat.

Seega saab oletada, et ta maeti kellegi teise jaoks ehitatud matmispaika ja suure tõenäosusega Nofretete omasse. Kuninganna Nofretete suri kümme aastat enne Tutanhamonit.

Reevesi raporti kohaselt on Tutanhamoni matmispaigas mitmeid märke, mis viitavad, et seda on ümber ehitatud ja Tutanhamoni hauakamber oli esialgselt osa koridorist.

«Seinte uurimine andis küll vihjeid, kuid täpsed andmed saame pärast radariuuringut,» teatas egüptoloog.

Al-Damaty sõnul on tõenäoline, et Tutanhamoni matmispaigas on läbiuurimata osi, kuid ta kahtleb, kas see paik oli mõeldud Nofretetele.

«See on huvitav teooria, kuid see ei pruugi paika pidada. Tavaliselt on nii, et liiga hea ei saa olla tõsi,» teatas egiptlane.

Al-Damaty sõnul avalikustatakse radariuuringute tulemused 4. novembril ehk samal päeval, mil Carter 1922. aastal Tutanhamoni haua avastas.

Wikipedia: Tutanhamon oli Vana-Egiptuse Uue Kuningriigi 18. dünastia valitseja, kes oli võimul 1332 – 1323 eKr.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles