Pildid: Poola sõjavägi asus väidetava aarderongi piirkonda uurima

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Poolas on juba mõnda aega otsitud natside poolt väidetavalt 1945. aastal peidetud aarderongi.

Ajaloolistel andmetel võib see olla kuskil neljakilomeetrisel lõigul Wrocławi ja Wałbrzychi vahel, edastab Daily Mail.

Natsid peitsid Teise maailmasõja lõpufaasis Euroopast kokku varastatud kunstiaarded ja muu väärtusliku kui Nõukogude Liidu Punaarmee peale tungis.

Poola meedia teatel eristas politsei uurimis- ja väljakaevamispaiga, kuhu täna saabusid sõdurid.

Augustis paljastasid kaks meest, poolakas Piotr Koper ja sakslane Andreas Richter, et neid on maaradari abil saadud pildid, mis näitavad  Wałbrzychis suure objekti olemasolu.

Poola kaitseväe pressiesindaja, kolonel Artur Talika sõnas tänasel pressikonverentsil, et sõdurid uurivad esmalt, et ega piirkonnas ei ole Teise maailmasõja ajast pärit miine või keemiarelvi, mis võivad lekkida.

Ta lisas, et sõdurit kaevavad uuritavas kohas kuni ühe meetri sügavusele ning kogu operatsioon kestab kuus päeva.

Kaitsevägi esitab uurimistulemustest raporti kohalikele võimudele, kes langetavad otsuse, kuidas edasi talitada.

«Sõjaväe uuring ühe meetri sügavusel on mõttetu, sest meie andmetel asub rong kaheksa meetri sügavusel. Olen kindel, et sõdurid ei leia mitte midagi,» teatas Koper.

Ta lisas, et tema ja Richter jõudsid salapärase aarderongi jälile juba kolm aastat tagasi ning neil oli aega teha uuringuid, kui sügaval see olla võib.

Wrocławis ja Wałbrzychis on aastakümneid levinud rahvajutud peidetud aardest.

Alates augustist on Poola alale, mis enne Teist maailmasõda ja selle ajal kuulus Saksamaale, saabunud tuhandeid aardekütte. 

Kohalikud võimud on võtnud tarvitusele abinõusid, et «kullakaevajaid» eemal hoida.

Koperi ja Richteri arvates võib selles rongis olla ka Venemaa tsaaride kuulus Merevaigutuba, mis kunagi asus Tsarskoje Selos. Tegemist oli ruudukujulise ruumiga, mille seinu kaunistasid merevaigust paneelid.

Vene tsaar Peeter I sai selle 1716. aastal kingituseks Preisi kuningalt Friedrich Wilhelm I-lt.

Teise maailmasõja ajal, 1941. aastal viisid sakslased Merevaigutoa paneelid Köningsbergi, kus need olid 1944. aastani. 1945. aastal taheti aare Saksamaale viia, kuid jäi kadunuks.

Merevaigutoa hind tänapäeval oleks umbes 270 miljonit eurot.  

Saksa armee rajas Teise maailmasõja ajal Sileesiasse tunnelisüsteemi, mis pidi kaitsma neid liitlaste õhurünnakute eest.

Poola võimude teatel näitasid varasemad radariuuringud, et piirkonnas asub tunnelivõrgustik ning selles võib olla natside aarderong.

Poola politsei on juba kinni pidanud paar aardekütti, kellel ei ole piirkonnas kaevamiseks luba. Eralduspiirkonda tungimise eest võib määrata 570 Poola zloti (135 eurot) suuruse trahvi.

Ajaloolaste hinnangul on natside poolt sõja ajal kokku varastatud kullast leitud kaks kolmandikku, kuid ülejäänud väärtuslikust vaid näputäis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles