Võitluskunstide sõdalane Edvin Erik Kibus: ringis olen ma võitleja

, Elu24 peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kuma Raadio heade uudiste saate külaliseks oli sel korral võitluskunstide sõdalane Edvin Erik Kibus.

Foto: MediaMarketing

Saatejuhid Mati Palmet ja Monika Kuzmina tõdesid, et Edvini välimus on kõike muud kui tõelise sõdalase välimus.

Monika iseloomustab Kibust kui ilusat, tarka ja osavat ning lisandub ka sõna «tugev». Muidu aga ütleb naissaatejuht tutvustatava kohta, et too on rahulik ja korralik nagu koolipoiss. Põhiteemaks oli aga siiski 17. oktoobri suursündmus Tallinnas ehk võitluskunstisarja King of Kings Grand Prix etapp.

Foto: MediaMarketing

Esimene küsimus puudutab K1 reeglite tähendust selles võtmes, et kuidas on sellesse ühendatud kickboxing, tai poks, kudo, taekwondo ja teisedki alad.

Edvin selgitab, et K1 on kõigist reeglitest kokku pandud reeglistik, K-täht on kõigi alade nimetuses sees ja number 1 tähendab, et nad on kokku toodud. Ehk siis K1 on segu kõigist võitluskunstidest, milles võideldakse ringis ja püstijalu.

See paneb Matit mõtlema sellel, et kuidas saavad K1 reeglitega hakkama need mehed, kes on ennast kindlal ala teostanud — kas mingi oma ala reegel ühises reeglistikus annab eelise? Edvini sõnul saab punkti iga käe- või jalalöögi eest ja erilisi eeliseid ei teki. Monika julgeb nüüd küsida küsimuse, mida ta ise eriti asjatundlikuks ei pea — mis juhtub siis, kui reeglid lähevad võitlejal ringis sassi?

Külalise sõnul võitlejad üldjuhul teavad reegleid, kuid juhtub ka valesid lööke valedesse kohtadesse. Tavaliselt kohtunikud teevad selle peale märkuse, kuid väga raske eksimuse eest võidakse ka diskvalifitseerida. Edvin täpsustab, et valesid lööke tuleb ette, sest vastane ju liigub ees, kuid kui asi hakkab korduma, siis on eeldust arvata, et reegleid rikutakse meelega.

“Kas hoiatused võivad punktiarvestuses mõjuda?” uurib Mati. “Jah, kui matš on tasavägine, siis arvestatakse kõiki aspekte ja kui hoiatusi on palju, siis võib see punktiarvestust mõjutada,” vastab poksija.

Foto: MediaMarketing

Mati uurib edasi, et kas tuleb ette seda, et hing läheb täis ja laksad meelega valesti? Edvini jutu järgi on võitlusspordis samuti olemas mõiste “dirty boxing” ehk alatud võtted, mis võib tähendada ka seda, et endale võetakse puhkamiseks aega, näiteks hambakaitsmeid välja sülitades — nagu jalgpallurid, kes ennast oiates maha viskavad — kuid kohtunikud tabavad selle üldjuhul ära.

“Kui Monika ütles, et toob kaasa poksija, kujutasin ette, et nina on lömmis ja kõrv ripub — kuidas sul on õnnestunud sellest asjast nii sileda poisina välja tulla?” uurib saatejuht. Edvin nendib, et tal on tõesti hästi läinud ja ta pole raskemalt viga saanud. Tal oli 12. septembril viieraundine raske matš, seega on mees värskelt lahingust tulnud.

“Ringis olen ma võitleja, aga väljaspool seda oleks mina ilmselt viimane, keda näiteks kümne inimese hulgas poksijaks peetaks,” arvab ta. Lisaks tingib Edvini arvates just rahulik olemine seda, et baaris keegi temaga tüli norima ei tule.

KUULA RAADIOSAATE KORDUST SIIT!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles