Täna esilinastub Eesti kosmosevallutamise saagast jutustav dokumentaalfilm «Kuidas ehitada kosmoselaeva?»

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Facebook

Täna õhtul kell 19.00 esilinastub Tartu Elektriteatris dokumentaalfilm Eestist kosmoseriigi teinud tudengisatelliidi ESTCube-1 ehitamisest, taevasse läkitamisest ja elust enne edu.

Madis Ligema ja Jaak Kilmi film jälgib meie esimese kosmoselaeva värvikat ja pingelist teekonda Tartu Tähe tänava keldrist planeet Maa orbiidile. Tallinna esilinastus toimub neljapäeval, 1. oktoobril kell 19 kinos Sõprus.

«See võiks olla ka õppefilm, mis annab juhiseid kuidas vallutada inimese kõrgeim siht – maailmaruum,» kommenteeris filmi režissöör Madis Ligema.

«Meil on suurepäraseid kaadreid sellest, mis tegelikult toimus kosmoselaeva ehitamise peastaabis Tähe tänava füüsikahoone keldris ja ka ESTCube-1 stardist 2013. aasta mais Kourou kosmodroomil,» lisas Ligema, kellele «Kuidas ehitada kosmoselaeva?» on esimene täispikk dokumentaalfilm.

Filmi stsenaristi ja kaasautori Jaak Kilmi sõnul on see lugu on ühest uljast afäärist kõige parema mõttes.

«Kriiside ahelana me seda ESTCube’i saagat ka esitame,» lisas Kilmi.  

ESTCube-1 eestvedaja Mart Noorma  arvates on kosmoselaeva ehitusel üks oluline eesmärk: inspireerida noori püüdlema tähtede poole.

Kunagi aastaid tagasi käis Mart Noorma välja lennuka idee üliõpilaste ehitatavast esimesest Eesti satelliidist. Edasine on juba ajalugu – meediavõitude ja erinevate tagasilöökide värvikas saaga.

Film toob varjust valguse kätte need tudengid, kes ilma  oma elu säästmata ESTCube-1 ehitamisele pühendusid. Aga melu ja aplausi taga olid tegelikult magamata öödest punased silmad, hunnikute viisi pizzat ja tühjaks joodud kaheliitrised koolapudelid.

Lisaks projekti eestvedajale Mart Noormale ongi filmi peategelasteks mõned neist tudengitest, kes on ennast säästmata oma energiat ESTCube-1 ehitamisele pühendanud: Erik Ilbis, Indrek Sünter, Kaupo Voormansik, Tõnis Eenmäe, Mihkel Pajusalu, Paul Liias, Jaanus Kalde, Erik Kulu, Silver Lätt.

Filmi režissöör on Madis Ligema, stsenarist Jaak Kilmi, produtsent Kaspar Kaljas, helilooja Janek Murd, monteerija Marta Pulk.

 Aastatel 2007-2015 osales ESTCube-1 projektis kokku üle 150 üliõpilase kümnest riigist. Kosmoselaeva ehitus andis sisu 48 tudengi lõputöödele, projekti teaduslikke tulemusi on tänaseks esitatud juba enam kui neljakümnel konverentsil ja 23 teaduslikus artiklis, Eesti majanduskasvu püüavad toetada mitmed satelliitlaste idufirmad.

Pärast pikka ja edukat kosmoselendu lõpetas ESTCube-1 oma ametliku missiooni 17. veebruaril 2015. ESTCube-2 ja ESTCube-3 on juba töös.

 Madis Ligema ja Jaak Kilmi dokumentaalfilmi «Kuidas ehitada kosmoselaeva?» esilinastused:

Esmaspäeval, 28. septembril kell 19 Tartus, Elektriteatris (Lai 37)

Sündmus facebookis: facebook.com/events/529256800564861/

Neljapäeval, 1. oktoobril kell 19 Tallinnas, kinos Sõprus (Vana-Posti 8)

Filmile eelneb Raadio 2 saate «Hallo, Kosmos!» avalik salvestus satelliidimeistritega ja järgneb tants DJ Janek Murdi pilli järgi.

Sündmus facebookis: facebook.com/events/1501520190160192/

Filmi facebookileht: facebook.com/kosmosedokk

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles