Edward Snowdeni uus huviobjekt on tulnukate sõnumite dekodeerimine

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Ameeriklane Edward Snowden, kes sai 2013. aastal tuntuks kui USA Julgeolekuagentuuri (NSA) ulatusliku jälgimisprogrammi avalikustaja, on leidnud endale uue huviobjekti tulnukate näol.

Snowden andis intervjuu USA tuntud astrofüüsikule Neil deGrasse Tysonile öeldes, et teiste planeetide ja galaktikate elanikud suudavad omavahelist kommunikatsiooni väga hästi maalaste eest varjata, et meil on kuulda vaid kosmilist sahinat, edastab foxnews.com.

«Kui erinevad kosmilised tsivilisatsioonid soovivad üksteise kommunikatsiooni pealt kuulata, siis saab seda teha vaid siis, kui kasutatakse kõige primitiivsemaid sagedusi ja vahendeid, millele on kõigil juurdepääs,» selgitas Snowden oma nägemust.

Snowdeni unistuseks on mõne tulnukate sõnumi pealtkuulamine ja dekodeerimine.

Kosmosest intelligentset elu otsiva SETI instituudi teatel ei otsi nad kosmilistest avarustest mingeid kindlaid sõnumeid, vaid signaale, mis viitavad kuskil raadiosaatjate olemasolule.

SETI instituudi juhi Seth Shostaki sõnul kasutatavad nad võimsaid raadioteleskoope, kuna tegemist on lihtsa ja odava viisiga otsida kosmosest signaale.

«Raadiosaatja või –teleskoobi olemasolu näitavad signaalid ja kui selline signaal kinni püütakse, siis see on teade, et kuskil on intelligentsed olendid,» lisas Shostak.

Snowdeni arvates võivad tulnukate sõnumid/signaalid olla nii hästi peidetud, et inimesed ei pruugi neid märgata.

Shostak on arvamusel, et tulnukate signaaliedastuses võib olla ka kitsas sagedusriba, mis ei jää Maa teadlastel märkamata.

SETI instituudi teadlase Doug Vakochi arvates areneb Maal tehnoloogia paarisaja aastaga märgatavalt, kuid on võimalik, et kui tulnukad ei soovi enda avastamist, siis nad jäävad varjatuks.

Ta lisas, et universum on hiiglaslik ning on tõenäoline, et maalased ja teised intelligentsed olendid lihtsalt «räägivad üksteisest mööda».

«Meie lootuseks on, et üliintelligentsed olendid kaugelt planeedilt või galaktikast saadavad meelega mõne signaali kontrollimaks, kas saame sellest aru ehk dekodeerime selle,» teatas teadlane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles