Ühe sõrmega jaapanlane pürgis hooajaväliselt Džomolungma tippu, kuid katse ebaõnnestus

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nobukazu Kuriki
Nobukazu Kuriki Foto: SCANPIX

Ühe sõrmega Jaapani mägironija Nobukazu Kuriki tahtis jõuda hooajaväliselt Džomolungma tippu, kuid ta sattus eluohtlikku olukorda ja oli sunnitud loobuma.

33-aastane Kuriki kaotas kaheksa sõrme ja ühe pöidla 2012. aastal, kui ta sõrmed said külmakahjustuse, edastab The Telegraph.

Jaapanlane pidas live-blogi, milles kirjeldas Džomolungmale tõusmist viimasest vahelaagrist, mis on 7600 meetri kõrgusel.

Möödunud laupäeval, 26. septembril oli ta optimistlik, et jõuab tippu, kuid juba pühapäeval, 27. septembril teatas ta, et on sunnitud loobuma.

«Lahkusin vahelaagrist kell 20.00 õhtul oma 26. ronimisele. Panin mängu kogu oma energia, kuid lumi oli liiga sügav ja ma ei jõudnud kaugele. Sain aru, et kui ma põikpäiselt edasi rühin, siis võin elu kaotada. Selle tõttu loobusin,» teatas jaapanlane.

Kuriki tänas neid, kes ta katsele kaasa elasid.

Nobukazu Kuriki jaoks oli seekordne ronimiskatse Džomolungma tippu viimase kuue aasta jooksul viies.

Ta oli esimene, kes katsetas maailma kõrgeima mäe otsa jõudmist pärast Nepali tabanud maavärinat. Maavärin raputas Nepali 25. aprillil ja selle magnituud oli kaheksa.

Jaapanlase sõnul oli ta alustades närvis, kuid tänu kaaslaste teotusele rahunes kiiresti.

Kuriki kasutas Džomolungmale ronimiseks rada, mida esimesena kasutasid edukalt mäe esmavallutajad Edmund Hillary ja Tenzing Norgay 1953. aastal.

Seda kasutatakse tavaliselt sügisel, kui ronimishooaeg on läbi, mitte aga kevadel, kui hooaeg algab.

Mägironimisekspertide arvates on sügisel ronimine märgatavalt ohtlikum, kuid Kuriki sõnul oli see tema jaoks kõige õigem aeg, sest ta sai loota vaid iseendale.

Džomolungma kõrgus on umbes 8850 meetrit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles