Eesti rõõmustab Kohvri vabastamise üle!

Dagne Mihkels
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eston Kohver
Eston Kohver Foto: Reuters / Scanpix

Mitu kõrget riigitegelast on juba jõudnud avalikult rõõmustada kaitsepolitseinik Eston Kohveri vabastamise üle.

President Toomas Hendrik Ilves:

Täna võtame rinnast kollased lindid, mis näitasid meie lootust ja toetust, et möödunud aasta 5. septembril Eesti territooriumilt röövitud ning Venemaal vangistatud Kaitsepolitsei ametnik Eston Kohver jõuaks koju tagasi.

Nüüd on Eston Kohver – sitke, meelekindel ja lojaalne Eesti riigiametnik – jälle kodus, abikaasa ja nelja lapse kõrval.

Ma tänan kõiki inimesi paljudest ametkondadest, kes tegutsesid pika aasta kestel samm sammu haaval, leidlikult ja järjekindlalt Eston Kohvri vabastamise nimel ning kes olid toeks talle endale ja ta perele. Samuti tänan kõiki kaaskodanikke, kes väljendasid oma lootust Eston Kohvri tagasi tulemisele.

Tunnustan meie liitlasi nende rahvusvahelise toetuse ja solidaarsuse eest, mis oli jõuline, nähtav ja mõjus.

Lõpuks ei olnudki see niivõrd küsimus suurest poliitikast või eriteenistuste mõõduvõtmisest, vaid juhtunu keskmesse sattunud 44-aastasest mehest, kes on teeninud oma riiki ja keda ootab perekond ning kelle naasmiseks tehti nüüd otsustav pingutus.

Osa samme, mida Eesti riik astus, olid kõigile nähtavad ja avalikud. Ent nagu välissuhtluses ikka, kui eesmärgiks on tegeliku tulemuseni jõudmine, siis palju jääb ka asjaosaliste endi teada.

Kohtudes augustis Eston Kohvri perekonnaga lubasin, et Eesti teeb kõik, mida oskab ja suudab, et Eston Kohver oleks kodus tagasi. Eesti riik tegigi seda.

Peaminister Taavi Rõivas:

Aasta ja kolm nädalat kestnud ebaõiglus on läbi ning Eesti Vabariigi riigiametnik, abikaasa ja nelja lapse isa on turvaliselt kodus. Tänan Eston Kohvrit ja perekonda, et pidasite sirge seljaga vastu kirjeldamatult rasketele katsumustele. Aitäh Teile, et uskusite Eesti riiki.

Ma tänan siseministrit, kaitsepolitsei peadirektorit ning kõiki, kes aitasid kaasa Eston Kohvri vabastamisele.

Suur aitäh ka kõigile Eesti inimestele, kes te jaksasite uskuda ja loota, et Eston Kohver jõuab koju. Aitäh meie liitlastele üle kogu maailma, kes seisid vankumatult meie kõrval nõudes ebaõigluse lõpetamist ning Eesti territooriumilt kinni võetud riigiametniku vabastamist.

Ka kõige keerulisematel hetkedel on oluline säilitada usk õiglusesse ja usk oma riiki. 

Välisminister Marina Kaljurand:

Mul on väga hea meel, et Eston Kohver on tagasi kodus oma pere juures. Eston Kohvri kojujõudmine on hea uudis Eesti jaoks, hea uudis kogu Euroopa jaoks.

Oleme väga tänulikud oma sõpradele, partneritele ja liitlastele, kes on Eestit viimase aasta jooksul toetanud ja kutsunud Venemaad üles Eston Kohvrit vabastama. Rahvusvaheline toetus Eestile oli kindel ja üksmeelne ning see mängis lahenduse leidmisel olulist rolli.

Euroopa Parlamendi liige Urmas Paet:

Eston Kohvri Eestisse oma lähedaste juurde naasmine kaua oodatud ja väga positiivne. Paraku on Venemaa inimõigusi rikkudes röövinud Kohvri elust rohkem kui aasta.

On olnud väga oluline, et ka meie liitlased ja rahvusvaheline kogukond, seal hulgas Euroopa Parlament on järjekindlalt nõudnud Eston Kohvri vabastamist. Surve hoidmine Venemaale on mänginud olulist rolli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles