Flamingod kasutavad partnerite meelitamiseks «meiki»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Flamingod paaritumas
Flamingod paaritumas Foto: SCANPIX

Flamingod kasutavad «meiki», mille abil nad oma sulestikku erksavärvilisemaks muudavad.

«Meik» aitab paremini partnereid ligi meelitada, kirjutab The Telegraph.

Lõuna-Hispaanias neid linde uurinud teadlaste sõnul eritavad flamingode sabanäärmed õlitaolist ollust, mida need linnud oma sulgedele määrivad.

Teadlased märkasid, et flamingod libistasid pea üle näärmeava ning siis pühkisid nad peale jäänud aine rinnaosale, kaelale ja seljale. «Värvitud» sulestikuga linnud olid tervemad ja võimalikele partneritele atraktiivsemad.

Teadlased selgitasid, et ainet oma kehale levitanud flamingod ei olnud partneritele atraktiivsemad mitte erksa sulestiku, vaid selle tõttu, et nad enda välimuse kallal vaeva nägid.

«Aine levitamine kehale on üsna aeganõudev tegevus. Mida sagedamini flamingo seda teeb, seda erksam on ta sulestik. Kui lind seda ei tee, siis erk värv kaob, sest aines leiduvad karotenoidid hävivad päikesevalguses,» selgitas Hispaania Donani bioloogiajaama teadlane Juan Amat.

Aine levitamine sulgedele näitab vastassoo esindajatele, et flamingo on hea tervise juures ja hästi söönud ning selle tõttu saab ta ka oma välimuse eest hoolt kanda.

Selline käitumine on enam levinud emaste kui isaste flamingode juures.

Amati kinnitusel leiavad endale esimesena partneri kõige erksamate sulgedega flamingod. Selle tõttu saavad nad ka parimad pesitsuspaigad ning paaritumisedumaa teiste flamingode ees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles