Kaur Kender: kanepisuitsetaja ei peksa oma naist ega löö sõpra kirvega!

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaur Kender Ringvaates
Kaur Kender Ringvaates Foto: ERR

Kaur Kender rääkis «Ringvaates», et Eestis vohava narkoprobleemi lahendamiseks on võimule vaja rohkem naisi.

«Me tulime selle nimel välja, et kanepi eest ei tohi ühtegi inimest karistada. Kanep on nii ohutu taim, et selle müük tuleb riiklikult reguleerida ja kõik muud asjad,» ütles Kender, kelle eestvedamisel toimus neljapäeval meeleavaldus Eesti narkopoliitika aluste muutmiseks.

«Meil on 10 000 kuni 25 000 fentanüülisõltlast. Igal aastal sureb meil vähemalt sada noort inimest, mõni aasta 180. Me oleme narkosurmadelt kümme korda hullem riik kui Läti ja 40 korda hullem kui Portugal. See asi peab ära lõppema.»

Selle, miks Eestis see probleem on ja Lätis pole, ajab Kender korrumpeerunud poliitikute ja politseinikute kaela. 

Fentanüül on samasugune nagu heroiin, kuid oluliselt tugevam ja kaif pidi olema viletsam.

«Fentanüül teeb inimesest mingis mõttes robotiseerinud zombi, kes peab iga päev oma doosi saama. Praegune süsteem on see, et me lükkame need inimesed kuritegeliku maailma kätte. Nad käivad vargil ja röövivad. Meie tahaks kõik need inimesed tuua meditsiini juurde. Tahaksime pakkuda neile raviheroiini ja süstimistubasid, et saaksime tänavakuritegudest ja narkokaubandusest lahti,» seletas Kender.

Kender on ka isiklikult tundnud inimesi, kes on selle narkootikumi tõttu surnud.

«Kui fentanüül tappis algul hästi palju vene keelt kõnelevaid inimesi, siis viimastel aastatel on need noored ja toredad inimesed ka eestlaste hulgas. See on levinud Tabasallu, Viimsisse, Piritale, igale poole... Küünikud ütlevad, et me ei peaks seda meeleavaldust tegema, sest kohe varsti hakkavad ka poliitikute lapsed ära surema sellest ja küll nad siis liigutama hakkavad. Ma selles osas ei ole küünik ja ma arvan, et me peame midagi tegema kohe,» sõnas ta.

Kender usub, et nad saavad teha samamoodi nagu Saksamaal ja Portugalis ning teha kättesaadavaks raviheroiini.

«Me saame tõmmata inimesed, kes tahavad loobuda fentanüülist, meditsiinivaldkonda. Me saame nad ära kuritegevuse käest. Mis on juhtunud Šveitsis ja Suurbritannias - need inimesed tahavad tööle minna. Nad tahavad tunda end vajalikuna, nad tahavad tunda end inimestena. Me saame need inimesed tagasi.»

Kender tunnistas, et see asi on talle südameasjaks, kuna tal on kolm poega. «Ma vaatan neid poisse, kes meil fentanüülist kirjutavad. Nad on hakanud süstima 15-16-aastaselt. Vanem poiss on mul 15. Tänavad on ohtlikud, see asi on ohtlik. See ei ole lihtne teema ja see ühel hetkel hakkab murdma hinge. Väga palju on tagasilööke, aga selle kõigega saab hakkama.»

Kender rõhutas ka seda, et erinevalt fentanüülist pole kanepit vaja karta.

«Kanep tuleks üldse laualt ära võtta debatina. Oluline on see, et me ei teeks noortest inimestest kriminaale ja et noore inimese elu poleks rikutud, sest ta tegi kanepit. Me peame seadused ära muutma. Peame tegema nii, nagu on USAs Washingtonis ja Colorado osariigis - hakkame selle pealt makse maksma. Kanepiga on see, et kanepisuitsetaja ei peksa oma naist, ei löö sõpra kirvega, ei sõida kanepis peaga kaheksakesi surnuks. Kanep on täiesti ohutu taim. Mida vähem me neid noori inimesi, kes on uudishimulikud, surume kriminaalse maailma poole, seda vähem on meil ka kõiki muid probleeme.»

Kender usub, et probleemi lahenduseks oleks see, kui meil oleks siseministriks Heidy Purga.

«Kui meil oleks siseministriks Heidy Purga ja tuleks politseijuht tema juurde ja ütleks, et karmistame seda narkopoliitikat, mis on viinud meid narkosurmadega Euroopa tippu, siis siseminister Heidy Purga laseks selle politseijuhi kohe lahti. Meil on vaja naiste võimu. Meil on vaja, et viineripidu ära lõpeks. Need poistebändid on ainult halba teinud meie ühiskonnale. Meil on vaja tarkade, südamega naiste juhtimist ses asjas,» arvas Kender.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles