Hawaii ranna prügist valmis tolmuimeja

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Electroluxi tolmuimeja, mille valmistamisel kasutati Hawaii randade plastmassprügi
Electroluxi tolmuimeja, mille valmistamisel kasutati Hawaii randade plastmassprügi Foto: SCANPIX

USA Hawaii  Oahu saare rannalt kokku korjatud plastmassprügi kasutati tolmuimeja loomisel.

Electroluxi poolt valmistatud masin on täiesti kasutamiskõlblik ja imeb tolmu nagu teised tolmuimejad, kirjutab Yahoo News.

Firma sõnul tahavad nad selle masinaga ärgitada diskussiooni maailmamerd reostava plastmassi teemal.

Rootsis Stockholmis asuv firma valmistas veel neli samalaadset tolmuimejat. Nende plastmass saadi vastavalt India ookeanist, Vahemerest, Põhjamerest ja Läänemerest.

Elextroluxi põrandahoolduse ja väikemasinate osakonna asejuhi Cecilia Nordi sõnul on mitmed firmad liitunud ookeanide ja randade puhastamise programmiga.

Prügiprobleem ei kao kuhugi, sest inimesed tarbivad aina enam plastmassist tooteid ilma neid hiljem kokku korjamata ja ümbertöötlemisse saatmata.

Electrolux sai tolmuimeja plastmassi sõltumatu organisatsiooni Beach Environmental Awareness Campaign Hawaii liikmetelt, kes vabatahtlikult käivad  kord nädalas Kahuku randa puhastamas. See rand on Oahu saare üks räpasemaid, kuna hoovus kannab merel oleva selle saare randa.

Plastmass murdub pika aja vältel küll tükkideks, kuid täiesti ära ei kao.

Hawaii ja California vahelisel alal meres on umbes Texase osariigi suurune prügikogumik, mis kannab nime Great Pacific Garbage Patch. Samalaadne kogum on ka Atlandi ookeanis Bermuda ja Assoori saarte vahelisel alal.

Merelinnud söövad plastmassitükke, eriti punast või oranži plastmassi, arvates et need on kalamari või muu söögiks kõlblik.

Teada on, et Midway atollil pesitsevad albatrossid on nälga surnud selle tõttu, et nad on plastmassi söögiks pidanud.

Electrolux sai kasutada tolmuimeja loomisel väga vähe punaseid ja oranže plastmassi tükke, kuna linnud on neist enamiku ära söönud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles