Tasub minna! Algamas on Tallinna disainifestival Disainiöö

Meisi Volt
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti disain
Eesti disain Foto: Disainiöö

17.—20. septembrini toimub Tallinna disainifestival Disainiöö, mille teemaks on sel aastal «Tuleviku disain? Disaini tulevik!».

Arvult kümnes Tallinna disainifestival aitab tutvustada tuleviku disaini olemust ning mõtiskleda muudatuste üle, mida toovad kaasa nihked disainivaldkonnas. Kuidas disain võib aidata parandada lisaks esemelisele keskkonnale ka ühiskonna elustiili ja mida disainmõtlemine suudab teha avaliku sektori heaks. Kui palju teame uutest võimalustest seoses kiiresti areneva 3D tehnoloogiaga ja nutistuga; kas meil on vaja massiliselt uusi tooteid või õpime vanu tooteid ise parandama. Uusi teadmisi ja kogemusi püüame pakkuda seminaride, töötubade, näituste, moeetenduste, heategevusoksjoni, filmiprogrammi, PechaKucha välkloengute ja teiste disaini- ja maitsmismeeli erutavate ürituste kaudu.

Festivali üheks peakülaliseks on Creative Cities kontseptsiooni autor Charles Landry (UK), kes räägib seminaril tulevikulinna arengutest. Tiit Tammiste tutvustab nutistut ehk asjade internetti, Pekka Sivonen jagab oma unistusi tervise ja heaolu inkubaatori loomisest Soome; Jon Marshall (UK) selgitab, mis tõi nende koostööle Virgin Atlantic'uga disainiauhinna; konkursi Fixperts algataja Daniel Charny (UK) juhib tähelepanu asjade ja olukordade parandamise olulisusele; Villeroy-Boch Gustavsbergi disainimaailma viib meid peadisainer Jon Eliason (Rootsi) ning 2016.a. elustiili trende tutvustab Stefan Nilsson (Rootsi). Britid eesotsas Daniel Charnyga viivad läbi rahvusvahelise konkursi Fixperts asjade ja olukordade parandamiseks ning autasustavad parimat jätkussuutlikkust hindavat projekti. Villeroy-Boch Gustavsbergi disainimaailma viib meid peadisainer Jon Eliason (Rootsi) ning 2016.a. elustiili trende tutvustab Stefan Nilsson (Rootsi). Puudujääkidest disainijuhtimise hariduses saab teada töötoas, mida juhib Grow esindaja Freek Wallaard (Holland). Infograafika töötuba juhendab Tijn Nelemans (Holland).

Pidulik avaüritus tunnustab aasta toimekamaid disainereid; heidab pilgu festivali ajalukku ning tutvustab korraldajaid. Päeva lõpetab Reet Ausi ja Silver Sepa moe- ning muusikaetendus. Filmiprogrammi raames toimub keskkonnakriitilise dokfilmi «Out of Fashion» esmaesitlus. Kümmet festivaliaastat tutvustab äsjavalmiv videofilm «DÖ_10».

Alustatakse eesti disainereid ja arhitekte tutvustava ürituste sarjaga: Mina olen disainer. Mina olen arhitekt, kus on võimalus näost-näkku kohtuda oma ala professionaalidega. Projekt Disainipunkt koondab Arhitektuuri-ja Disainigaleriisse kokku paremiku eesti disaini luues hariva kohalikku disaini ja tootjaid tutvustava keskkonna. Edukat tööstusdisaini tutvustame disainiauhinna Bruno züriiliikme Paolo Favaretto loomingu kaudu. Seda, et disainis ei ole midagi juhuslikku aitab selgitada Oscar Lhermitte (Prantsusmaa) näitus No Randomness ja tema ettekanne seminaril. Toome edulembelisteni Briti disaini efektiivsust mõõtva auhinna võitjate lood (DBA Design Effectiveness Award). Eesti graafilised disainerid esitlevad plakatinäitust Isikupära/Individuality'15. Tutvuda saab Islandi, Rootsi, Poola ja Portugali disaini väljapanekutega.

Valgusinstallatsioonid ja festivali üritused toimuvad üle linna – Heliose kinoruumides on end sisse seadnud Hääd Eesti toitu ja jooki propageeriv lounge. Seal on oma ekspositsioonid üles seadnud disaini kõrgkoolid ja saab näha rahvusvahelisi näitusi Rootsist. Iisraelist jm. Avatseremoonia, seminar, loengud, moeetendus, töötoad (ka lastele) ja näitused toimuvad Kultuurikatlas, kus saab osaleda ka Maker Lab'i töötoas. EKA tulevases hoones toimuvad mitmed üritused ning näitused-saab näha jazz-festivaliga Juujääb koostöös läbiviidud HüpikHotelli projekti tulemusi. Giidiga eksursioonid viivad külastajaid disainiväärtuslikesse paikadesse ja juhatavad teed festivali satelliitideni. Juba väikestviisi traditsioonina annab festivali lõpuakordi rõivadisainile pühendatud elamuslik etendus.

Jätkub disainialane koostöö Kaubamajaga. Disainiöö toimub paralleeleselt arhitektuuribiennaaliga TAB ning suurem tähelepanu on pööratud ka arhitektide ja disainerite ühistegevustele.

20. mail 2015 sai Disainiöö festival üleeuroopalise EFFE tunnustuse, kuuludes nüüd Euroopa tunnustatud festivalide hulka.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles