Vaba Lava sünnipäeval astub publiku ette paarkümmend alasti tantsijat

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Doris Uhlichi loodud tantsulavastus «alastusest enam»
Doris Uhlichi loodud tantsulavastus «alastusest enam» Foto: Andrea Salzmann

Sellel laupäeval, 19. septembril tähistab Vaba Lava oma esimest sünnipäeva tuues selle puhul lavale intrigeeriva nüüdistantsu lavastuse «alastusest enam».

Tunnustatud Austria koreograafi ja etenduskunstniku Doris Uhlichi loodud tantsulavastus toob lavale paarkümmend alasti Eesti tantsijat, kelle omavaheline sünergia muudab lavastuse energiast pakatavaks sündmuseks. See on lavastus, mis ülistab keha, selle liikumisest tulenevat rõõmu ning jõudu. See pakub võimaluse vaadelda inimkeha vabana eelarvamustest, valehäbist, ideoloogiast ja stereotüüpsest-konventsionaalsest suhtumisest, mis puudutavad nii alastust kui tantsu.

«Olles ise lavastuses DJ näen mina seda justkui suurt pidu, mis annab energiat nii laval olijatele kui publikule. See ei ole lavastus, mis räägib paljastest meestest ja naistest, see on lavastus,  mis näitab, et ma olen inimene ja olen rahul endaga. Ja väga tihti juhtub see, et etenduse ajal tekib ka publikus olijatel soov endal riided seljast heita ja meiega tähistada,» lisab Uhlich lõbusal toonil.

Foto: Theresa Rauter

Lavastuses «alastusest enam» paneb muusika inimkehi värisema, üksteise vastu põrkuma, voolama, painduma, väänduma olles truu lavastaja motole «See on keha pidu: rõõmustagem oma kehalisuse üle». «See on ebatavaline, et näeme laval inimesi, kes on alasti ja kellel on seal väga lõbus. Kahtlemata on see tantsijatele üks põnev kogemus,» räägib Uhlich. Tema sõnu kinnitab projektis osalev tantsija Viktor Aspel: «Osalen projektis, kuna minu jaoks on alastus meie, inimeste, jaoks normaalne olek. Sünnime siia ilma nii ja ei tunne selle juures valehäbi. Inimese keha on vägev instrument ja ühiskonnas oleks tarvis mõista, et selles pole miskit erootilist. Vot just selle pärast. Liiga palju on tõmmatud piire. Igale poole.»

Foto: Theresa Rauter

Doris Uhlich on tunnustatud Austria koreograaf ja etenduskunstnik, kes on loonud soololavastusi alates 2006. aastast. Uhlich uurib oma töödes kehalisust ning kõigutab vaatajate tavaarusaamu soolisusest. Ta on lõpetanud Viini konservatooriumi nüüdistantsu pedagoogika alal. Kodumaal on ta pärjatud mitmete auhindadega. 2008. aastal pälvis ta aasta silmapaistavaima noore koreograafi preemia. Aastal 2011 valis ajakiri «Tants» Uhlichi aasta tantsijaks. Austria kultuuriministeerium on andnud talle aasta tantsuauhinna (2008) ning omistanud aasta silmapaistvaima etenduskunstniku tiitli (2013).

Eestis produtseerivad lavastust Vaba Lava ja Sõltumatu Tantsu Lava. Kokku toimub vaid kolm etendust 19., 20. ja 21. septembril Vaba Lava Starmani Teatrikeskuses. «alastusest enam» on Vaba Lava 2015/2016 hooaja kuraatoriprogrammi avalavastus, selle väljatoomist toetab Tanzquartier Wien‘i rahvusvaheline tantsu ja etenduskunstide võrgustik INTPA, Austria Riigikantselei ja Austria Euroopa, Integratsiooni ja Välisministeerium.

Uue hooaja kuraatoriprogrammi on kokku pannud rahvusvaheline etenduskunstide ekspert Thomas Frank Austriast ning teatriuurija ja -kriitik Madli Pesti, kes valisid  avalikule ideekonkursile laekunud 244 projekti hulgast välja 9 lavastust, koondades need pealkirja alla «Tavalised inimesed: alastusest enam».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles