Seriaal «Klass: elu pärast» teeb avastardi Artise kinos

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õpetajat kehastav Laine Mägi.
Õpetajat kehastav Laine Mägi. Foto: ETV

Need, kes ei jõua 6. novembrini kannatada, et seriaali «Klass: elu pärast» esimest osa ETV ekraanilt vaadata, on sel reedel oodatud Tallinna Artise kinno.


Produtsent Gerda Kordemets tõdes, et neil on koolivägivallast, õpetajatest ja lapsevanematest rääkivat sarja kinoekraanil hea meel näidata eelkõige sellepärast, et see on toodetud HD-formaadis ja nii tuleb pildi- ja helikvaliteet eriti hästi esile.

Esimesel nädalal näidatakse kinos kolme esimest osa. «Neid saab vaadata nii, kuidas kellelegi meeldib – kas vaatab kolm osa korraga või igal õhtul ühe,» selgitas ta. Kui huvi sarja vastu väga suureks osutub, näidatakse esimesi osasid ühe nädala asemel kaks ning pärast seda jõuavad ekraanile juba 4.–6. osa. Ilmar Raagi tehtud 7. osa on aga kõigist eelnevatest pikem – poolteist tundi – ning see jõuab ekraanile pärast PÖFFi.

Sarja seitse osa on erinevate režissööride tehtud – vaid Raag ja Kordemets on lavastanud kaks jagu. See ei muuda episoode Kordemetsa sõnul aga sugugi mitte liiga erinevaks, vaid toob esile just iga režissööri parimad omadused.

Nimelt ei kulge osad üksteise suhtes lineaarselt, vaid jooksevad kohati paralleelselt või üksteise suhtes ajas hüppeid tehes. «Režissöörid on valitud vastavalt sellele, missugused on konkreetse osa peategelased – noorematest inimestest teevad nooremad režissöörid ja vastupidi,» ütles Kordemets..

«Kõik režissöörid on arvestanud sellega, et nad teevad seriaali ja teavad, mis toimus «Klassi» filmis – see ei ole koht, kus sa saad ainult oma lugu jutustada,» tõdes Kordemets.

Nii on iga režissöör aidanud põhistsenaristil Margit Keerdol ka enda episoodi sisulist poolt luua. Kuigi iga osa on justkui omaette mängufilm ja keskendub eraldi teemale, tuleneb pildiline erinevus Kordemetsa sõnul ka operaatorite tööst, kelle hulgas on nii Eesti kui Soome tegijaid.

«Klass: elu pärast» võiks Kordemetsa sõnul huvi pakkuda veel laiemale vaatajaskonnale kui «Klassi» film. «Siin on igast vanuserühmast tegelasi, kellega vaataja samastuda saab,» märkis ta ning lisas, et kui filmi puhul heideti ette, et õpetajaid näidati mitte just parimas valguses, siis sarjas saavad nad üsna palju tähelepanu. «Saame teada, et õpetajate mured ei erine meie kõigi muredest,» tõdes Kordemets.

Klass: elu pärast
•    Produtsent Gerda Kordemets
•    Stsenarist Margit Keerdo
•    Režissöörid Ilmar Raag, Gerda Kordemets, Liina Paakspuu, Priit Valkna, Marek Miil.
•    Võidetud auhinnad: 2009 – esimene auhind draamasarjade kategoorias Genfi festivalil Cinema Tous Ecrans. 2010 – Roomas toimunud rahvusvahelisel televisioonifestivalil kaks auhinda: parim teledraama projekt ja parima teledraama näitleja auhind Margus Prangelile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles