Kostümeeritud asjatundjad räägivad Kitsekülas Tallinna vanimast monumendist

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
C. Buddeuse joonstuse foto, 19.sajand, Marta tänava mälestusmärk
C. Buddeuse joonstuse foto, 19.sajand, Marta tänava mälestusmärk Foto: C. Buddeuse joonstuse foto

Laupäeval kell 12 kõnelevad ajaloolased Kitsekülas, Marta tänaval Tallinna ja tõenäoliselt kogu Eesti vanima isikumonumendi juures mälestusmärgi tekkeloost. 

Seljas Liivi sõja aegsed kostüümid, tutvustavad muuseumi asjatundjad sealkandis 455 aastat tagasi toimunud Jeruusalemma mäe tagust taplust ja tutvustavad ajastu relvi, edastab muuseum.

Ajalooline Jeruusalemma mägi asus Tallinnas Pärnu maantee ääres tänase ühisgümnaasiumi, viadukti ja kunagise Lutheri mööblitehase kandis.

455 aastat tagasi, 11. septembril 1560 toimus mäe taga ehk praeguse Luite asumi ja Kitseküla ning Uue Maailma  alal üks Liivi sõja lahingutest, kus tallinlased pidasid vapralt võitlust moskoviitidega. Selles tapluses langes mitmeid linlasi, kellele hiljem lahingupaika mälestusmärk püstitati.

Foto: Erakogu

Vaid üks monument on veel täna püsti. Marta ja Tondi tänava ristumise väikesel krundil puude vahel seisev paekivist rist on pühendatud lahingus langenud Tallinna kodanikule, suurkaupmees Blasius Hogrevele. "Kui oleks sealkohas langenud näiteks Blasiuse kaasaegne Ivo Schenkenberg, siis oleks rist tänagi ilmselt suur kultuskoht," ütleb ajaloolane Tõnu Pedaru, lisades et "ka Blasius oli koloriitne kuju ja temast saaks kindlasti kirjutada ja filmi vändata". 

Arvatakse, et sõjakalt meelestatud Blasius Hogreve oli ka 1560. aasta septembrilahingu üks eestvõitlejaid, kuid see jäi tema viimseks lahinguks kodulinna kaitsel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles