Armumine võtab aega viiendiku sekundist ja mõjub nagu kokaiin

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Armumine võtab aeg viiendiku sekundist ja mõjub nagu kokaiin
Armumine võtab aeg viiendiku sekundist ja mõjub nagu kokaiin Foto: SCANPIX

USAs New Yorgis asuva Syracuse`i ülikooli psühholoogide sõnul võtab armumine aega vaid viiendiku sekundist ning tekkinud seisund meenutab nagu oleks kokaiini tarbitud.

Uurijate sõnul on esimesest pilgust armumine võimalik, sest kui pilk langeb nii-öelda õigele inimesele, siis tekivad organismis eufooriat tekitavad kemikaalid, kirjutab The Telegraph.

Armumine mõjutab aju 12 erinevat osa ning organismis kasvab niinimetatud heaoluainete nagu dopamiini, oksütoksiini, adrenaliini ja vasopressiini hulk.

Samade kemikaalide tekke käivitab ka kokaiini tarbimine.

Psühholoogide sõnul tekivad armumisel samalaadsed sümptomid nagu selle mõnuaine puhul.

«Uuring kinnitas, et armumise taga on kehakeemia. Kuid üles jäi küsimus – kas armutakse südame või ajuga? Ütleksin, et ajuga, kuid ka südant ei saa välja jätta, sest muutused organismis mõjutavad kõiki organeid,» selgitas uurija Stephanie Ortigue.

Lisaks paljastas uuring, et erinev armastus mõjutab aju erinevaid osi. Näiteks tingimusteta armastuse puhul, mis on tavaline ema ja lapse vahel, on mõjutatud helluse ja turvalisusega seotud ajuosad.

Romantilise armastuse puhul on mõjutatud aga kognitiivse informatsiooni, mõnu ja tasustamisega seotud ajuosad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles