Tegelik helilooja oli Mozarti õde, vend vaid täiendas heliteoseid?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maria Anna Mozart
Maria Anna Mozart Foto: Wikipedia.org

Austraalia teadlase sõnul leidis ta muusikageeniuse Wolfgang Amadeus Mozarti õe Maria Anna Mozarti loodud heliteosed, mille põhjalt saab oletada, et tegelik helilooja oli õde, kelle teoseid vend hiljem täiendas ja täiustas.

Maria Anna Mozartit tunti omas ajastus kui andekat klaverimängijat, kuid ta võis mängida ka suurt rolli oma  venna kuulsaks saamisel, edastab The Telegraph.

Ajaloolastel ei olnud varem tõendeid, et Maria Anna, hüüdnimega Nannerl oleks oma venda muusikaliselt mõjutanud.

Austraallasest muusikateadlane ja dirigent Martin Jarvis arvab, et ta leidis Maria Anna loodud muusikapala, mille abil ta hiljem kuulsaks saanud vend klaverimängu selgeks õppis.

See lubab samas spekuleerida, et õde kirjutas esialgse muusika, mida viis aastat noorem vend täiendas.

«Teame, et Maria Anna komponeeris, kuid tema loodud palasid ei ole olnud võimalik leida. Nüüd leidsime ühe, mida saab talle omistada. See aga lubab oletada, et õde mõjutas venna muusikalisi eelistusi ja aitas tal komponeerida. Selle kohta kindlad tõendid puuduvad, kuid seda ei saa välistada,» nentis Jarvis.

Viis aastat kestnud uurimise käigus, millesse olid kaasatud USA ja Austraalia politsei käekirja ja muusikalise kalligraafia eksperdid, analüüsiti Mozarti pereliikmete kirjutisi.

Jarvise sõnul leiti kirjutised, mida saab omistada Maria Annale. Tegemist on muusikaliste märkmetega, mille abil õpetati Wolfgang Amadeus Mozarti klaverit mängima.

«Võimalik, et õde oli see, kes venna õpetamiseks muusikat lõi. 18. sajandil ei lubatud naistel end esile tõsta ja sama võis kehtida ka Maria Anna kohta,» selgitas uurija.

Ta lisas, et Maria Anna on olnud mõistatus, kuid tulevikus võib selle naise kohta veel nii mõndagi päevavalgele tulla.

Tegemist ei ole esimese korraga, mil Jarvis käib välja mõtte varju jäänud naisheliloojast.

2006. aastal avaldas ta artikli, milles väitis, et Johann Sebastian Bachi kuus süiti tšellole komponeeris hoopis ta abikaasa Anna Magdalena.

Wikipedia: Wolfgang Amadeus Mozart (ristinimi Joannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart; 27. jaanuar 1756 Salzburg – 5. detsember 1791 Viin) oli austria helilooja, Viini klassikalise koolkonna esindaja.

Maria Anna Walburga Ignatia Mozart (30. juuli 1751 – 29. oktoober 1829) oli Wolfgang Amadeus Mozarti vanem õde.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles