ETV eetrisse jõuab uus ja humoorikas sari «Maa, armastan Sind!»

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus sari «Maa, armastan sind!»
Uus sari «Maa, armastan sind!» Foto: ETV

Alates 10. septembrist on viiel järjestikkusel reedel kell 20.35 ETV eetris humoorikas sari «Maa, armastan Sind!».

Tegemist on valikuga keskkonnateemalistest lavastatud lühilugudest, mida alates selles sügisest saavad õpetajad loodusteaduse tundides lisamaterjalina kasutada. Keskkonnahariduse portaali kaudu on lühilood ning nende juurde käivad kordamisküsimused ja arutlusteemad kõigile soovijatele vabalt kasutada.

Klippe on kokku poolsada ning need jagunevad üheksa peateema alla:  «Ökoloogilised põhiprotsessid«, «Ilm ja kliima», «Eesti looduse arengulugu», «Elurikkus ja looduskaitse Eestis», «Eesti loodusvarad ja nende kasutamine», «Tarbimine», «Keskkonnaprobleemid», «Säästev areng ühiskonnas», «Universumi ja elu evolutsioon».

Klipid on varustatud venekeelsete subtiitritega.

«Keskkonnaameti korraldatud ideekonkursi võitnud tootjafirmal Fookus-Pookus OÜ-l oli projekti teostamiseks aega veidi vähem kui aasta, klippide kogupikkuseks on 3 tundi ja 45 minutit. Meie jaoks on tegu põneva projektiga, millest loodame, on kasu nii õpetajatele, õpilastele kui ka kõigile, kelle jaoks keskkonnateemad korda lähevad,» selgitas Keskkonnaameti keskkonnahariduse osakonna juhataja Maris Kivistik.

«Fookus-Pookus OÜ loovmeeskonna jaoks on tootmisprotsess olnud tõeline väljakutse- lühikese aja jooksul saada valmis poolsada lavastuslikku lühifilmi, mis oleksid vormilt ja sõnumilt selgelt eristuvad, filmilikult kvaliteetsed ning kõnetaksid vaatajaid nii, et see neile meeldiks ja meelde jääks,» rääkis sarja üks produtsente, Pelle Vellevoog tootja ette pandud ülesandest.

ETV ekraanile jõuab valminud materjalist veidi üle poole: viieks 25-minutiliseks episoodiks koondatuna 28 lühifilmi. Televaataja jaoks on valiku kokku pannud ETV meelelahutustoimetus ning režissöör Rasmus Merivoo.

Klipid jõuavad ekraanile selles vormis, millisena neid ka tundides näidatakse: kõigepealt jutustatakse väikese vimkaga lugu, sellele järgneb teemakohane teaduslik definitsioon.

«See, miks ma lahendasin need teemad just nii, on otseselt seotud koolitundidega. Et õpetaja oluline jutt lapse vahemälust kiirelt jalga ei laseks, oli vaja midagi erilist, mis meelde jääks. Eesmärk oli teha teistmoodi õppevahend, mis nõuab kaasa mõtlemist ja teistmoodi kaasa elamist. Ülesanne oli teemadega võimalikult vabalt mängida, et saaks toreda, põneva, veidra, absurdse või valusa pildi, et sellega koos ka saadud info ajju salvestuks. Televaatajal tuleb seosed ise üles otsida ja kuulata tähelepanelikult ka iga klipi lõpus olevat selgitust,» selgitas Rasmus Merivoo.

Viieosalise sarja lõpetab lühifilm «Planeet Maa», kus tuleb ettekandmisele rõhutatult pateetiline ja meeldejääv laul «Maa, armastan Sind!»

Sarja nimiloo autoriks on samuti Rasmus Merivoo, laulavad kõik klippides kaasa teinud näitlejad: Merle Palmiste, Paul Laasik, Jim Ashilevi, Marek Tammets jpt.

««Maa, armastan Sind!»- sari peaks kõnetama kõiki, kes ekslevad hiiglaslikus hektilises infoväljas, otsides vastust küsimusele, mis saab meie armsast koduplaneedist. Siin on rohkelt küsimusi ja vähe valmis vastuseid, see-eest küllaga mõtlemisainet neile, kellele meeldib oma aju sihipäraselt kasutada. Minu tungiv soovitus on sarja vaadata,” võttis teema kokku projekti üks produtsente, Ylle Rajasaar.

  ETV internetileht ja järelvaatamine:  etv.err.ee/l/meelelahutus/maa_armastan_sind

Klipid, lisamaterjali ja töölehed leiab peale saadet portaalist keskkonnaharidus.ee

«Maa, armastan Sind!» klippide kogumikud avanevad kanalis youtube.com/user/fookuspookus

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles