Egiptuse miljardär on valmis ostma põgenike jaoks saare

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naguib Sawiris
Naguib Sawiris Foto: SCANPIX

Egiptuse miljardär Naguib Sawiris tegi ettepaneku, et ta ostab Kreekalt või Itaalialt saare majutamaks Süüriast ja teistest kriisiriikidest põgenevaid inimesi.

Sawiris teatas sellest esmalt Twitteris ja kordas pakkumist teleesinemises, edastab Yahoo News.

Egiptlase ettepanek levis Twitteris, kuid samas tekkis kahtlus, kas ta ikka on selleks valmis.

Sawiris kinnitas kanalile CBC antud intervjuus, et ta pakkumine ei ole udujutt, vaid ta on selle plaani läbi mõelnud.

Miljardäri sõnul võtab ta lähiajal kontakti Itaalia ja Kreeka peaministriga ning teeb oma pakkumise. Tema sõnul peaks saare hind jääma 10 – 100 miljoni dollari vahele.

Ta tunnistas, et saare ostmisega võib olla mitmeid probleeme, kaasa arvatud Itaalia või Kreeka võimudelt loa saamine, juriidilised ja sotsiaalsed takistused.

Sawirise ideeks on, et saarele kolivad migrandid elavad esmalt ajutistes varjupaikades, hiljem aga enda ehitatud hoonetes.

Nad elaksid ja töötaksid saarel seni, kuni saavad kodumaale tagasi minna.

Egiptlane lisas, et põgenikke koheldakse üsna halvati, kuid selline saar, kus nad saaksid koos olla ja üksteist toetada, aitaks halba kohtlemist ennetada.

Sawirise sõnul on migrandid Lõuna-, Kesk- ja Lääne-Euroopa võimude jaoks nagu «kariloomad».

Majandusväljaande Forbes andmetel oli Sawiris 2014. aastal Egiptuses oma vara suuruselt kolmas, omades 3,1 miljardit dollarit.

Ta on Aafrikas rikkuselt 11. kohal ja kogu maailmas 609. kohal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles