Võidujooks ajaga: arheoloogid jäädvustavad Islamiriigi poolt hävitada võidavat digitaalselt

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader Islamiriigi poolt avaldatud videost, millel on näha plahvatust Palmyras Baalshamini templis
Kaader Islamiriigi poolt avaldatud videost, millel on näha plahvatust Palmyras Baalshamini templis Foto: SCANPIX

Arheoloogidel ja vabatahtlikel on käsil võidujooks ajaga, et jäädvustada need iidsed paigad ja ehitised, mida ohustab äärmusrühmituse Islamiriik hävitustöö.

Digitaalarheoloogi instituudi juht Roger Michel sõnas, et kui Islamiriigil lubatakse ajalugu ümber kirjutada, saab inimkond suure kaotuse osaliseks, edastab The Telegraph.

Mais langes Süürias asuv iidne linn Palmyra Islamiriigi võitlejate kätte, kes on seal juba hävitustööd teinud.

Palmyra jäi ilma 2000-aastasest Baalshamini templist, lõhuti osa ka Baali templist. Juba varem laastasid äärmusislamistlikud võitlejad Iraagi iidset linna Nimrudi.

Islamiriigi arusaamade kohaselt on antiikaeg ja teised usundid jumalateotus ning selle tõttu tuleb nendega seotud paigad hävitada. Antiikaegsete objektide hävitamine on osa Islamiriigi propagandast.

Harvardi ja Oxfordi ülikooliga koostööd tegev Digitaalarheloogia instituut kulutas kaks miljonit dollarit umbes 5000 kõrgtehnoloogilisele kaamerale, mille abil tehakse ohus olevatest objektidest miljoneid fotosid.

Instituudi spetsialistid teevad neist fotodest 3D pildid, mille abil saab luua hävitatud linnadest digitaalsed koopiad.

Islamiriigi poolt kontrollitavatel aladel on ohtlik antiikobjektidest fotosid teha. Seega käivad instituuti abistavad isikud eelkõige paikades, mis ei ole veel Islamiriigi kontrolli all, kuid mis võidakse hiljem vallutada.

Ohus olevat paikade digitaalkaardistamise projekt käivitati kuus nädalat tagasi.

«Tahan jäädvustada selle, mis võib kaduda,» lisas Michel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles