Abdullah Kurdi: olgu mu pojad ja naine viimased hukkunud

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Selle nädala kolmapäeval hakkasid sotsiaalmeedias ja siis meedias levima fotod Türgist Bodrumi rannalt leitud väikesest Süüria poisist, kolmeaastasest Aylan Kurdist

Pereisa, 40-aastane Abdullah Kurdi kirjeldas BBC ajakirjanikele enda ja oma pere teekonda Vahemerel ja kaotust.

Abdullah Kurdi teatel liikusid nad Kobanest Damaskusesse, sealt edasi Aleposse, kust jõuti Türki Bodrumisse. Nad lootsid jõuda inimsmugeldajate abil üle mere Türgist Kreekasse Kosi saarele, kuid nende raha läks raisku, kuna neid ei aidatud. Siis langetasid nad otsuse minna omapead.

Üsna pea pärast teeleasumist sattus nende alus kõrgesse lainetusse.

«Tegin kõik, et paat kontrolli alla saada, kuid üha uued suured lained kõigutasid paati. Paanikasse sattunud inimesed tõusid püsti ja paat läks ümber,» meenutas põgenik.

Mees pingutas, et pereliikmeid enda juures hoida, kuid ükshaaval kaotas ta oma naise, 35-aastase Rehani, kolmeaastase poja Aylani ja viieaastase poja Galibi. Naine ja kaks last hukkusid.

Abdullah Kurdi on ainus, kes oma perest ellu jäi. Sel ööl hukkus Türgist Kreekasse põgeneda tahtnutest 12 inimest, kelle seas oli kaheksa last.

Kurdi sõnul tahtis ta oma lugu maailmaga jagada, et maailma märkaks põgenikke ja et teised ei peaks sama läbi elama, mida elas tema.

«Tahame, et meid tähele pandaks, sest vaid nii saab selliseid juhtumeid ennetada. Las mu pere olla viimane, kes sellisel viisil hukkus,» lausus mees.

Abdullah Kurdi tahab oma pere matta Süürias asuva kurdide linna Kobane lähedale.  

See pere oli pärit Kobanest, kus möödunud aastal pidasid lahinguid äärmusislamistlik Islamiriik ja kurdidest võitlejad. Nüüdseks ei ole Kobanes enam võimalik elada, sest linn on peaaegu maatasa tehtud.

«Laste kaotamine on väga valus. Kas maailmas on keegi, kellele nende lapsed ei oleks kõige kallimad? Tahan istuda oma pere haudadel, et nii leevendada valu,» lisas põgenik.

Kurdi pere tahtis jõuda Kanadasse Briti Columbiasse Coquitlami, kus elab mehe õde Tima Kurdi. Õde pingutas, et vend ja ta pere saaks Kanadasse tulla legaalselt, kuid Kanada võimud lükkasid palve tagasi.

Türgi võimud arreteerisid Süüriast pärit pere ja teiste põgenike surmaga seoses neli isikut, keda kahtlustatakse inimsmugeldamises.

Kurdi pere hukkunud liikmed viidi Türgi linna Muglasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles