Seljakotimatkajast naine jäädvustas Palmyra enne, kui see Islamiriigi poolt hävitatakse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palmyra panoraamvaade
Palmyra panoraamvaade Foto: SCANPIX

Hoolimata Süüria kodusõjast ja äärmusrühmitusest Islamriik, läks Gruusiast pärit naine Süüriasse, et jäädvustada maailmapärandi hulka kuuluva iidse Palmyra ilu enne, kui džihadistid selle hävitavad.

29-aastane Teo Jioshvili külastas Palmyrat (aramea keeles Tedmurtā ja araabia keeles Tadmor) kahel korral, edastab Daily Mail.

Teda peeti hulljulgeks, kuid hiljem oldi tänulik, et ta need fotod tegi.

«Esimene kord külastasin Süüriat 2010. aasta septembris ja see oli samas minu esimene soolomatk. Mind on alati paelunud Lähis-Ida, kuid ma ei leidnud kaaslasi, kes oleks tahtnud kaasa tulla. Läksid üksinda seljakotimatkajana,» meenutas naine.

Ta reisis Süürias kaks nädala ja jäädvustas selaset elu. Ta fotodel on sellised paigad nagu Crack de Chevaliersi keskaegne kindlus, Damaskus, Maalula ja Bosra.

Jioshvili fotodele jäid ka Palmyra kuulsad Baali ja Baal-Šamini tempel, mis nüüdseks on Islamiriigi tõttu kas osaliselt või täielikult hävinenud.

«Kui kuulsin, et kuulsad templid on hävitatud, mu süda murdus. On inimesi, kes ei saa minu murest aru, kuid minu jaoks on tegemist iidse kultuuripärandiga. Need ehitised on tuhandeid aastaid vanad, kuid nüüd lõhuvad neid julmad hariduseta barbarid,» jätkas seikleja.

Enda sõnul jalutas  ta Damaskuses nagu ajalooraamatus.

«Tegemist on linnaga, kus on koos nii mošeed, kirikud kui sünagoogid. See kosmopoliitne linn võib tekitada kultuurišoki,» jätkas naine.

Jioshvili sõnul hoiatati teda Süüriasse reisimise eest, kuid ta ei kogenud midagi ebameeldivat.

«Lahkusin ühel hommikul hotellist, et minna Palmyra varemetesse päikesetõusu pildistama. Sõnasin vastuvõtulauas olnud mehele, et mulle meeldib ratsutada. Samas ei saanud ma seda seljakotireisijana endale lubada,» meenutas grusiinlanna.

Üks tund hiljem ilmus tema juurde mees, kes küsis, kas ta on Teo.  Mees, kes sai hotellis töötava nõo käest naise soovis teada, pakkus talle hobusega sõitmist tasuta.

«Süürlased on väga sõbralikud ja mul on valus, et nad peavad kannatama,» jätkas seljakotimatkaja.

Jioshvili on seigelnud ka Iraanis, Liibanonis, Marokos, Jordaanias, Egiptuses, Pakistanis ja Keenias. Ta on oma kultuurifotodega võitnud Getty Images fotovõistluse.

Wikipedia: Palmyra on iidne linn Süürias Homsi piirkonnas. Arheoloogilised leiud ulatuvad tagasi neoliitiikumi. Esimesed andmed linna kohta pärinevad teisest sajandist eKr, kui seal peatusid Süüria kõrbe ületanud karavanid.

Palmyrat on mainitud Assüüria ajaloolistes annaalides ja piiblis. Palmyra kuulus seleukiidide impeeriumisse ja saavutas õitsengu Rooma impeeriumi ajal esimesel sajandil pKr.

Pilte vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles