Maailmas on üle kolme triljoni puu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Austraalia vihmamets
Austraalia vihmamets Foto: SCANPIX

USA Yale`i ülikooli arvutuste kohaselt on maailmas rohkem kui kolm triljonit (3 000 000 000 000)  puud.

Uus number on varasemast puudenumbrist, mis oli 400 miljardit puud, kaheksa korda suurem, edastab BBC.

Teadlane Thomas Crowther ja ta kolleegid kasutasid puude arvukuse uuringus satelliitpilte ja puude kohta käivaid andmeid maailma 400 000 metsaselt alalt. Arvesse võeti ka erinevaid metsatüüpe erineva kliimaga aladel.

Meie planeedil on seega iga inimese kohta ligikaudu 420 puud.

Crowtheri sõnul ei tähenda puude suur arvukus seda, et metsi tohiks massiliselt hävitada.

«Meie uuring kirjeldab globaalset metsade olukorda, mida saavad oma tarbeks kasutada nii loodusuurijad kui poliitikud,» lisas teadlane.

Uuringu kohaselt on puid  kokku umbes 3 040 000 000 000. Neist 1, 39 triljonit on troopikas ja subtroopikas, 0,61 triljonit parasvöötmes ja 0,74 triljonit polaaraladel.

Uurijate arvates langetatakse aastas maailmas umbes 15 miljardit puud, kuid tagasi istutatakse vaid viis miljardit puud.

Wikipedia: mets on puittaimedega kooslus, mille pindala on suurem kui 0,5 hektarit, puude kõrgus ületab 5 meetrit ja võrade pindala on üle 10 protsendi kogu alast.

Mets moodustab kogu maismaa pindalast 30 protsenti, kuid Maa ajaloos on olnud perioode, kus metsaga oli kaetud ligikaudu 50 protsenti maismaast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles