Prantsuse võimude teatel Yasser Arafati ei mürgitatud

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Yasser Arafat
Yasser Arafat Foto: SCANPIX

Prantsuse võimud teatasid, et lõpetavad Palestiina kunagise juhi Yasser Arafati surma uurimise, kuna ei leitud tõendeid ta mürgitamise kohta.

Arafat suri Prantsusmaal Pariisis 2004. aastal olles 75-aastane, edastab BBC.

Arafati lese Suha Arafati arvates ta mees mürgitati ja tegemist võis olla radioaktiivse polooniumiga. Naise väide põhineb Šveitsis varem tehtud testidel.

Prantsusmaa Nanterre´i prokuröride teatel ei leitud Arafati jäänustest polooniumit ja selle tõttu loobutakse edasistest uuringutest.

Arstid diagnoosisid Arafatil 8. novembril 2004 veresoonkonna haiguse. Pärast surma ei tehtud talle lahkamist, kuna lesk ei esitanud selleks soovi.

2012. aastal teatas kanal Al-Jazeera viidates Šveitsi Lausanne`i krimilaboratooriumis tehtud uuringutele, et Arafati asjadel oli tavapärasest suurem kogus poloonium-210.

Suha Arafat esitas siis Prantsuse võimudele palve ta mehe surnukeha uurida.

Prantsuse, Šveitsi ja Venemaa krimiuurijad avasid Ramallah`s asuva Arafati haua ning võtsid surnukehast proove.

Prantsuse prokurörid teatasid selle aasta alguses, et Arafati isiklikelt esemetelt leitud poloonium pärines keskkonnast ja ei olnud ohtlik.

Palestiina võimuesindaja Tawfiq Tirawi on aga veendunud, et Yasser Arafat tapeti ja tapja tabatakse millalgi.

Yasser Arafati puhul on tõmmatud paralleele venelasest kunagise luuraja Aleksandr Litvinenkoga, kelle KGB väidetavalt mürgitas radioaktiivse polooniumiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles