Galerii: Briti postpunk legend The Membranes salvestas Eesti naiskooriga singli

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Reedel, 25. septembril kinos Sõprus toimuval Teadlaste Öö festivali finaalsündmusel «The Universe: Explained» esitleb mõjukas briti postpunkbänd The Membranes koos Eesti kammernaiskooriga Sireen oma suurejoonelist tagasituleku-albumit «Dark Matter»/Dark Energy». 

Pärast üle veerandsaja aasta kestnud plaadistuspausi tänavu juunis kontseptuaalse albumiga «Dark Matter»/Dark Energy» muusikalukku naasnud briti postpunk-legend The Membranes esineb Teadlaste Öö Festivali lõppkontserdil koos Eesti kammernaiskooriga Sireen. Tegu on ühtlasi kogu «Dark Matter»/Dark Energy» duubelplaadi lugude tsükli maailma esiettekandega elavas esituses. Nurgeliste rütmide, valge müra ning uuenduslike kooriseadete ühisel väel testitakse prestiižika Mercury auhinna nominendiks nimetatud albumile kätketud tumeaine raskusjõudu ning luuakse Suure Paugu väärilisi popkultuuri tootemeid. 

Foto: Viktor Burkivski

Lisaks eksklusiivsele ühiskontserdile salvestas The Membranes Tallinnas Sireeni osalusel oma tulevase singli tarbeks albumi lugude uustöötlusi ning ühe täiesti uue pala.  

Tänavusel Tallinn Music Week festivalil Sireeni esinemisest lummusesse sattunud The Membranesi juhtfiguur, mõjukas popkultuuriteoreetik ja muusikaveebi «Louder Than War» boss John Robb avab rahvusvahelise koostöö tagamaid: 

«See oli tõsiselt hämmastav kontsert. Sireenide hääled ühildusid mu peas joonelt meie lugusid läbiva tumeda melanhooliaga ning mõte ühendada võrdlemisi vastandlikke muusikavorme – koorilaulu ja mürarokki – tundus lihtsalt liiga täiuslik, et seda mitte ellu viia.» 

Kammernaiskoori Sireen presidendi Triin Sakermaa sõnul ootab uuendusmeelne koor elevusega eelseisvat: 

«Võimalus nii legendaarse bändiga koostööd teha on harukordne ja suurepärane. Koorimuusika elemendi kasutamine punkrokis on tavatu, aga kuna Sireenile meeldibki koorilaulule läheneda tavapärasest teisiti, sobib see meile hiilgavalt.» 

Muusikastiilide, põlvkondade ja riigipiiride ülese koostöö osapooltest lähemalt:

John Robbi eestvedamisel 1977. aastal Inglismaal Blackpoolis sündinud The Membranes  jätkas pungi lõpetamata revolutsiooni uute tehniliste ja ideoloogiliste relvadega, olles muuhulgas teenäitajaks Sonic Youthi ja Big Blacki avangardmürale ning My Bloody Valentine’i shoegaze’i sümfooniatele. 1990. aastal lagunenud kultusbänd taasühines 2009. aastal My Bloody Valentine’i kureeritud festivali All Tomorrows Parties tarbeks. The Membranesi tänavu juunis ilmunud tagasituleku-albumit «Dark Matter/Dark Energy» on nii mõnigi üleilma muusikaväljaanne nimetanud nende parimaks saavutuseks ning see on esitatud ka prestiižika Mercury auhinna nominendiks. John Robbi ning Euroopa Tuumauuringute Keskuse CERN füüsiku Joe Incandela vestlusest algtõuke saanud, inimkonna surelikkust ja tumeaine raskust lahkava albumi kõlapilt sirutub läbiproovitud postpunk-käikudest ootamatute heliliste lahknemisteni, mürarokist neoklassikani ja groteskist grandioossuseni. 

Punkheeroste tagasitulekualbumi esitluspartner, 20-liikmeline kammernaiskoor Sireen paistab silma erinevatelt elualadelt lähtuvate lauljate individuaalsete omaduste ning mitmemõõtmelise paindlikkusega. Naiskoorile omast helisevat kõla kammerlikult selge ja peene vokaaliga kombineeriva Sireeni tavarepertuaar varieerub vanamuusikast tänapäevase heliloominguni, ent  uuendusmeelne häälestus võimaldab neil tegutseda ka žanriüleselt ning harjumuspärastest piiridest väljuvais kooslustes.   

«Dark Matter/Dark Energy» esitluskontserdile kinos Sõprus eelneb John Robbi intervjuu Euroopa Tuumauuringute Keskuse CERN teadlase Umut Kose’ga. Muuhulgas võtavad maailma suurima  osakestefüüsika labori spetsialist Kose ja termini «britpop» leiutaja Robb luubi alla Einsteini relatiivsusteooria, Suure Paugu kosmoloogia, mateeria sügavama olemuse ning teoreetilise füüsika muinasjutud. 

Foto: Viktor Burkivski

20.-25. septembrini aset leidva teadust populariseerivate sündmuste sarja Teadlaste Öö Festivali lõpupidu «The Universe: Explained» toimub reedel, 25. septembril Tallinnas kinos Sõprus. 

Sündmuse ajakava: 

20:00 uksed

20:30 – 21:30 Intervjuu: John Robb + Umut Kose

21:30 – 23:00 The Membranes + Sireen kontsert

Eelmüügipiletid hinnaga 12€ on saadaval Piletilevis  

Kohapealt ostes on Umut Kose loengu ning kontserdi pileti hinnaks 15€. Pilet vaid loengule maksab 5€. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles