Miks oma foto vaatamine võib ebameeldiv olla?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Kas sulle ei meeldi vaadata fotosid, millel sa oled? Põhjus on lihtne.

Briti fotograaf Kim Ayres selgitas, et enda piltide vaatamine võib vastumeelne olla, sest arvatakse, et nägu on pildil alati vale nurga all ja ollakse tegelikkusest inetum.

«Professionaalse fotograafina panin tähele, et umbes 90 protsendile inimestest ei meeldi, kuidas nad piltidel on. Nad peavad end kas oma pere seas või kogu maailmas kõige vähem fotogeeniliseks inimeseks,» selgitas Ayres.

Kui fotograaf tegi algsest pildist peegelpildi, siis meeldis see inimestele rohkem.

«Põhjus on lihtne, kuna me oleme harjunud nägema end peegelpildis. Peegelpilt ongi sõna otseses mõttes peegelpilt. Inimese nägu on harva sümmeetriline ja üks silm on tavaliselt suurem kui teine,» nentis fotograaf.

Inimesi võivad fotodel häirida nende soeng, üks kulm võib olla kõrgemal kui teine ja naeratades ei tõsteta suunurki ühekõrgusele.

«Kuna fotol olev ei vasta meie peegelpildile, vaid on erinev, siis tekib hämmastus ja ebameeldiv tunne,» jätkas fotograaf.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles