E-kiri on romantilisem kui häälsõnum?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Tundub, et Tom Hanks ja Meg Ryan olid 1998. aasta filmis «You´ve Got Mail» õigel teel.

USA Indiana ülikooli tehtud uuring näitas, et kohtingule kutsumisel ja potentsiaalse partneriga suhtlemisel peetakse e-kirja romantilisemaks kui mobiili häälsõnumit, edastab news.com.au.

Uuringu ühe autori Alan Dennise sõnul ei olnud tulemus üllatav, kui võtta arvesse, millisel viisil tänapäeval suheldakse.

«E-kiri on olnud alates 1990. aastatest populaarne ning uued noored põlvkonnad on kasvanud üles koos selle ja mobiilisõnumitega. Kummagi puhul ei ole tegemist millegi ebaharilikuga,» lausus teadlane.

Teadlasi huvitas, kas noored peavad romantilisemaks kas e-kirja või mobiili häälsõnumit.

Nad lasid üliõpilastel edastada kas romantilisi e-kirju või sõnumeid ning samal ajal mõõdeti katsealuste positiivse või negatiivse emotsiooniga seostatavate lihaste tööd.

 «Romantiliste e-kirjade kirjutamisel lisavad kirjutajad kas teadlikult või alateadlikult positiivsust, kompenseerides sellega nagu selliste kirjade võimetust häält ja emotsioone otse edasi anda. E-kirjad võimaldavad samas luua sellise sisu, mis sobib olukorraga. Häälsõnumite puhul on see raskem,» selgitas uurija.

Ta lisas, et saatja saab häälsõnumi kas kohe saata, taassalvestada või kustutada.

«E-kirjade kirjutamisel on rohkem aega süveneda ning sõnum paremini läbi mõelda kui seda saab teha häälsõnumite korral,» nentis Dennis.

Ta jätkas, et e-kirjad ja häälsõnumid on head, kuid need ei asenda silmast silma rääkimist ja telefonikõnesid.

«Kui midagi jääb segaseks ja sa soovid teada, kas said ikka õigesti aru, on kõige targem teha kõne, kohtuda näost näkku või videokonverentsi vahendusel,» selgitas teadlane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles