Sloveenias valiti Ida-Euroopa esimene mustanahaline linnapea

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peter Bossman
Peter Bossman Foto: SCANPIX

Sloveenia on Ida-Euroopa esimene riik, kus linnapeaks sai Ghana päritolu mustanahaline mees.

54-aastane Peter Bossmann sai sadamalinna Pirani linnapeaks teises valimisvoorus, kirjutab Reuters.

«Minu võit näitab, et Sloveenia on väga demokraatlik riik,» sõnas 33 aastat tagasi Ghanast Sloveeniasse arstiteadust õppima tulnud mees.

Bossmann kuulub Sloveenia sotsiaaldemokraatliku partei ridadesse.

Bossmann lisas, et pärast õpingute lõppu plaanis ta tagasi kodumaale kolida, kuid loobus, kuna abiellus horvaatlannaga ning asus elama Pirani. Ta pani seal püsti oma arstipraksise.

«Ma lausa armusin oma uude kodumasse. Sloveenia on nüüdseks juba ammu minu kodu. Esimene mulje oli, et see on hea ja puhas riik, kus on palju metsa,» lausus värske linnapea.

Alpides asuv Sloveenia kuulutas end endisest Jugoslaaviast sõltumatuks 1991. aastal. Sloveenia on ainus endise Jugoslaavia osa, mis kuulub Euroopa Liitu ja seda alates 2004. aastast.

Sloveenia rahvastikus on välismaalasi 12 protsenti ning aafriklasi võib kahe käe sõrmedel üles lugeda.

Bossmanni sõnul ei ole teda uuel kodumaal mitte kunagi ta nahavärvi pärast diskrimineeritud.

«Igal pool on inimesi, kes teistsuguseid ei aktsepteeri. Esimestel Sloveenias oldud kuudel puutusin paari sellisega kokku, hiljem enam mitte. Viimased 10 – 15 aastat olen elanud nagu sloveenlane ning mitte keegi ei pööra mu nahavärvile tähelepanu,» jätkas arstist linnapea.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles